La PAH reclama aturar el desnonament d'una família estafada per Bankia

L'afectat, Rómulo Bedoya, té quatre fills d'entre 9 i 16 anys i sosté que el van enganyar cobrant-li una comissió de 60.000 euros

En Rómulo Bedoya, un operari de la construcció, porta quatre anys sense trobar feina. D'ençà d'aleshores, no pot pagar les quotes del seu habitatge, un pis al carrer Empúries on viu amb la seva dona i els quatre fills, que tenen entre 9 i 16 anys.

L'afectat va signar la hipoteca l'any 2005 amb l'aleshores Caja Madrid (actualment, Bankia). Aquest dimecres, serà la quarta vegada que l'intenten desnonar. Fins ara, els moviments de la PAH i la pressió social han aconseguit ajornar l'execució hipotecària.

Aquest matí, envoltat d'altres membres de la plataforma, en Rómulo s'ha manifestat a les portes de la seu de l'entitat, a la plaça Constitució. A la pancarta que aguantaven, s'hi podia llegir 'PAH Girona. Stop desnonaments. Juntes podem'. La portaveu de l'entitat, Marta Afuera, assegura que treballen a contrarellotge per intentar aturar el procés i aconseguir que l'entitat li condoni el deute i se li concedeixi un lloguer social a la família.

La PAH de Girona s'aferra a la convicció que el desnonament s'ha d'aturar perquè el cas d'en Rómulo es troba als jutjats. I és que, al 2007, ell va ser un dels qui van denunciar que els havien estafat en el moment de comprar l'habitatge. En concret, com sosté, li van cobrar una comissió inexistent de 60.000 euros.

"El meu pis valia 140.000 euros, però a mi me'n van cobrar 200.000, dient-me que es tractaven de despeses de gestió", ha explicat. De fet, el cas d'en Rómulo no és l'únic que està essent investigat.

Enganyar immigrants amb pocs recursos

El juny del 2007, els Mossos d'Esquadra van detenir el director d'una sucursal de Caja Madrid a Girona, Marc C.S., i dos titulars d'una assessoria immobiliària, per enganyar immigrants amb dificultats de finançament. Tots tres, aprofitant-se de l'escàs nivell acadèmic i el poc domini de l'idioma dels afectats, els haurien cobrat elevades comissions a l'hora de tramitar-los la hipoteca. Aleshores, es calculava que els estafats podrien arribar a la cinquantena.

En Rómulo va presentar denúncia el 2007 i, com explica, fins ara no ha rebut resposta. Allò que sí que no s'ha aturat, però, ha estat el seu procés de desnonament. "Es tracta d'un litigi llarg i de moment no m'han resolt res, però tot i això sí que em volen tirar al carrer; és injust", assegura.

La portaveu de la PAH, Marta Afuera, explica que han presentat un escrit als jutjats perquè s'aturi en desnonament, al·legant que encara no s'ha resolt el cas de l'estafa. De totes maneres, també són conscients que el procés d'execució hipotecària té molt poques escletxes perquè es pugui tirar enrere.

Demà al vespre, membres de la PAH es concentraran davant el domicili de la família per donar-los suport. Com concreta Afuera, "confiem que la pressió social aconsegueixi fer aturar el desnonament".

Marta Afuera també ha concretat que, de moment, l'acció de les nou plataformes que s'han constituït a la demarcació ha aconseguit fer aturar fins a una seixantena de desnonaments previstos. La portaveu també ha reclamat més fermesa a l'Ajuntament de Girona per promoure el lloguer social perquè, com assegura, "a la ciutat hi ha molts pisos buits que es podrien destinar a aquest ús".