El Consorci de l'Alta Garrotxa, cada dia més pobre

Santi Reixach lamenta que hagin hagut de gastar gairebé tots els diners en pagar les indemnitzacions de personal acomiadat

A causa de les retallades i la manca de pressupost, el consorci va haver de reduir de set treballadors a un la seva plantilla, va haver de deixar la seu de la rectoria de Sadernes i va veure disminuït un 40% el seu pressupost respecte el 2011. Aquesta xifra, de 198.000 euros, és un 80% inferior a la del 2010.

Ara fa uns mesos, el director dels serveis territorials d'Agricultura a Girona, Jordi Aurich, ja va detallar que els espais protegits havien de ser "viables i pràcticament autosuficients" per ells mateixos, un objectiu complicat per al Consorci de l'Alta Garrotxa que s'encarrega de la conservació, revalorització i la gestió integral de l'espai natural d'aquesta comarca gironina.

"Aquest any hem portat l'entitat gairebé sota mínims perquè tot el pressupost que teníem s'ha destinat a pagar les indemnitzacions dels treballadors que hem hagut d'acomiadar", ha explicat Reixach. Segons el president del consorci, aquest any només s'han pogut portar a terme dos activitats de gestió forestal. D'una banda, una campanya conjuntament amb l'empresa La Fageda i la col·laboració de l'Obra Social La Caixa per netejar el sotabosc de diversos espais oberts de la comarca i, d'altra banda, el servei de vigilància i informació a Sadernes i Sant Aniol durant els mesos d'estiu. Dos activitats que s'han pogut portar a terme gràcies a les subvencions aportades per la Diputació de Girona. D'altra banda, l'organització també ha col·laborat amb l'entitat Amics de Sant Aniol d'Aguja que han realitzat diverses campanyes de recollida d'escombraries a la zona de l'ermita de Sant Aniol d'Aguja.

"Mantenim l'entitat a l'espera que l'any vinent puguem recuperar i reiniciar les inversions a l'Alta Garrotxa", ha assenyalat Reixach. Segons el president, de moment l'organització ja està treballant, parlant amb els veïns de la zona de l'Alta Garrotxa, per donar totes les facilitats possibles als empresaris que elaboren productes propis com formatges o mel i promoure els seus negocis. "Estem estudiant com poder-los ajudar, implicar i potenciar les seves vendes", ha assegurat el president del consorci.

Tot i aquests objectius, Reixach ha assenyalat que durant aquest any han intentat aconseguir fons privats o inversors interessats en el territori sense cap èxit. Per aquest motiu, Reixach ha explicat esperen poder obtenir nous ingressos per poder recuperar les campanyes que realitzaven anteriorment i mantenir les ajudes al territori de cara a l'any vinent. "Només esperem poder tornar a fer el servei de vigilància aquest 2013", ha conclòs Reixach.