Quart judici al violador de Girona acusat ara d'agredir una noia amb discapacitat en un parc

El judici contra Edwin Enrique Granda s'ha fet a porta tancada a l'Audiència

L'Audiència de Girona ha jutjat un violador reincident per agredir sexualment una noia amb discapacitat en un parc de la ciutat. L'acusat, Edwin Enrique Granda, ja acumula tres sentències fermes per delictes sexuals. I ara s'enfronta a una quarta condemna que pot sumar fins a 15 anys més de presó al seu historial.

Els fets que avui han arribat a judici van passar la nit del 18 de setembre del 2018. La fiscalia sosté que Granda va enganyar la víctima, que era la parella del seu germà, i va aconseguir endur-se-la en un lloc amagat del parc. Allà, va fer-li tocaments i la va violar. A més de la presó, Granda s'enfronta a passar-se 10 anys en llibertat vigilada i a pagar 30.000 euros d'indemnització.

De nou a la banqueta

Custodiat pels Mossos d'Esquadra, Edwin Enrique Granda s'ha assegut per quarta vegada a la banqueta dels acusats. Ja està empresonat per delictes sexuals. L'última condemna ferma contra ell va ser de 13 anys, 6 mesos i 1 dia de presó. Li va imposar la mateixa Audiència de Girona, després que Granda reconegués haver agredit sexualment una menor a la ciutat el dia de Sant Joan del 2019.

Ara, aquest violador reincident s'enfronta a una nova condemna. En aquest cas, per una altra agressió sexual que hauria comès mig any abans, al setembre del 2018, i que ha trigat més que aquell en arribar a judici. La víctima és una noia que pateix una discapacitat psíquica del 65%, i que aleshores tenia una relació amb el germà del processat.

Segons recull l'escrit de la fiscalia, la jove estava interna en una llar residència de Girona. El 18 de setembre a la tarda, la noia va decidir marxar-ne sense autorització per anar a veure el seu xicot, que també pateix una discapacitat.

La jove va anar fins a un pis del carrer Grup Girona per Girona, pensant-se que el trobaria allà, sense saber que el noi havia canviat de domicili i s'estava en un pis del carrer Montseny. Quan hi va arribar, qui li va obrir la porta va ser Edwin Enrique Granda.

La fiscal relata que el processat, essent conscient "de la situació de desconcert i confusió que patia la víctima", i amb l'objectiu "d'obtenir satisfacció sexual", es va oferir a acompanyar-la fins a l'altre pis (però sense dir-li l'adreça). Quan van sortir al carrer, ja s'havia fet fosc.

Durant el trajecte, el ministeri públic recull que Granda va fer seure la noia en un banc. I que allà, "desentenent-se del tot del seu estat mental i físic", es va descordar els pantalons i va obligar-la a tocar-li el penis.

En un lloc apartat d'un parc públic

Després, segons l'escrit d'acusació, el processat va portar la jove fins a un parc municipal, va buscar un lloc apartat i va dir-li que s'estirés a terra. La fiscalia subratlla que Granda va valer-se del "desconcert i la desorientació" de la jove, i del fet que patia una discapacitat, per fer-li tocaments i violar-la. Mentre ho feia, li deia: "D'això no vull que se n'assabenti ningú".

Un cop va haver-la agredit sexualment, l'acusat va dir-li a la noia que no expliqués res del que havia passat. La va portar fins al pis on s'estava el seu germà i allà, relata la fiscal, Granda li va dir "amb absoluta indiferència" que es dutxés.

Els familiars de la noia van denunciar la seva desaparició, i no van trobar-la fins a tres dies després. La van localitzar el matí del 21 de setembre al pis del carrer Montseny, on vivia el seu xicot. La fiscal relata que la van trobar nua, "cridant desesperadament i en un estat significatiu d'alteració, sense que se li hagués administrat la medicació prescrita".

La fiscalia acusa Edwin Enrique Granda d'un delicte de violació exercit damunt una persona especialment vulnerable amb l'agreujant de reincidència. Sol·licita que se'l condemni a 15 anys de presó, que Granda es passi 10 anys en llibertat vigilada després de complir la pena i que durant tot aquest temps no pugui apropar-se a menys de 500 metres de la víctima ni tampoc comunicar-s'hi.

En matèria de responsabilitat civil, la fiscalia reclama que Granda hagi d'indemnitzar la noia amb 30.000 euros. El judici, que s'ha celebrat a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona, s'ha fet a porta tancada.

La defensa, encapçalada per l'advocat Joan Pere Zapata, demana l'absolució. Segons ha explicat el lletrat a la sortida del judici, l'acusat ha negat els fets. Segons el seu relat, aquella nit va limitar-se a acompanyar la noia fins al pis tutelat del carrer Montseny, on vivia el seu germà. A més, ha afirmat que no hi van anar els dos sols. Com que la denunciant estava molt alterada, exposa Zapata, Granda diu que va també els va acompanyar qui aleshores era la seva parella, que també ha declarat al judici confirmant aquest extrem.

Condemnes prèvies

Edwin Enrique Granda ja acumula tres condemnes prèvies per delictes sexuals. L'octubre del 2011, l'Audiència ja va condemnar-lo a 6 anys de presó per haver violat una noia durant les Fires de Girona del 2009. L'agressió sexual va tenir lloc la matinada del 30 d'octubre. Granda va seguir la víctima, que tornava cap a casa seva amb unes amigues. Quan es va quedar sola, la va abordar per l'esquena, la va amenaçar i la va violar.

Després de complir aquesta pena i sortir en llibertat, Granda va tornar a delinquir. El 20 de setembre del 2017, va fer tocaments a una nena de 6 anys. Granda va trobar-se la menor en un parc, on s'estava amb la seva àvia, i les va seguir fins a un supermercat del carrer Orient. Allà, aprofitant un moment en què l'àvia no hi era, va rodejar la nena per darrere amb els braços i li va fer un petó.

L'Audiència el va condemnar a 4 anys i 6 mesos de presó per un delicte d'abús sexual a menor de 13 anys amb l'agreujant de reincidència. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va confirmar la pena l'octubre de l'any passat, però la seva defensa va presentar recurs al Suprem.

L'última condemna contra Granda se li va imposar encara no fa ni mig any. Va ser el 30 de setembre passat, quan ell mateix va reconèixer davant l'Audiència de Girona haver agredit sexualment una menor de 13 anys a Girona el dia de Sant Joan del 2019.

Granda va creuar-se amb la víctima pel carrer aquell matí al barri de Santa Eugènia. La va seguir fins a casa seva i, al portal de l'edifici, va abordar-la per l'esquena, li va tapar la boca i la va fer pujar fins al replà del primer pis, on la va violar. L'Audiència el va condemnar a 13 anys, 6 mesos i 1 dia de presó.