Explosió artística al IV Festival Ingràvid de Figueres

Espectacles reivindicatius o un taller per construir robots de lego són algunes de les activitats més originals d'enguany

En principi, el festival s'ha dividit en tres eixos ben diferenciats, d'una banda la secció Ingràvid familiar - que iniciarà el certamen-, l'Ingràvid Pensament i l'Ingràvid Showcase. Les tres vessants compten amb multitud d'activitats pensades per a tota mena de públic i que es puguin fer a l'entorn de la ciutat de Figueres i Perpinyà. Amb aquest nou ordre el festival ha volgut reforçar un dels seus objectius que és fer arribar la cultura contemporània al màxim nombre de persones.

L'objectiu d'enguany del certamen és aportar idees i reflexionar sobre el model social actual. A més, l'Ingràvid continua reforçant el treball transfronterer amb espectacles com la instal·lació de l'artista Cyndie Olivares. L'organització ha explicat que enguany han augmentat el nombre de patrocinadors privats que s'han implicat amb aquest festival fins al punt d'aconseguir inversors per a activitats concretes. Tot això, el certamen tampoc oblida les col·laboracions amb altres col·lectius d'arreu del món com 'Hablar en Arte', provinent de Madrid o l'Institut Goethe de Barcelona, entre d'altres.

Més espectacles de caire familiar

El festival ha volgut fer una aposta decidia per les activitats familiars que, enguany, es concentre de l'11 al 14 d'octubre. Durant aquests quatre dies s'ofereixen activitats creatives gratuïtes tals com tallers infantils o instal·lacions com 'Voyage en Icarie o viatge enlloc' de l'artista Domènec que recrea l'espai de la utopia en un homenatge a persones de gran importància com Narcís Muntoriol - artista figuerenc- que durant el segle XIX, en plena expansió del sistema capitalista, va lluitar per millorar les condicions de vida dels ciutadans.

Dins aquesta secció també es pot trobar l'obra 'SMSlinghot' o 'tiraxines' del col·lectiu alemany VR Urban que té previst realitzar un espectacle on es combina joc, interacció i reivindicació social. Els interessats podran escriure missatges que seran disparats contra les parets i les façanes dels edificis del carrer on quedaran fixats com una pintada reivindicativa i, al mateix temps, seran publicats a Twitter. Els més petits també podran gaudir d'un taller de lego 'Lego Mindstrons' a càrrec d'Udigital on es podran construir robots i explorar la figura de Dalí mitjançant la fotografia, l'edició i el treball en grup.
 

 
Potenciar les sinergies artístiques

D'altra banda, aquesta secció familiar també compta amb taules rodones com 'D'on prové el que mengem? o 'Una altra escola és possible?' pensades per als pares, i que comptaran amb la presència de biòlegs, enòlegs, filòsofs i educadors. Finalment, Xavi Lozano oferirà un espectacle 'XoConcert' que combina música i humor, centrat en el reciclatge.

La secció Ingràvid Pensament que tindrà lloc a Figueres el 19 i 20 d'octubre i el 26 i 27 a Perpinyà proposa un viatge a les dues ciutats per conèixer les relacions entre elles i potenciar les sinergies artístiques. D'altra banda, per tercer any consecutiu, el certamen celebra el 'Showcase', un comissariat d'obres d'art contemporani que es podran veure a una vintena d'aparadors de botigues durant tot el mes de novembre i que vol trencar els motllos sobre els espais expositius convencionals.

Aquest any, a més, es presentarà el treball de l'artista Raquel Friera i Sebastien Lefevre que reflexionen sobre el comerç de Figueres i Perpinyà. De moment, la direcció del festival ja està treballant per exhibir el 'Showcase' a diversos comerços de Perpinyà durant la primavera de l'any 2013. Aquesta tercera secció també compte amb recital de poetes al carrer i la presentació del llibre 'Musica para camaleones', entre d'altres activitats. Tota la informació detallada es pot trobar a la pàgina web 'www.festivalingràvid.com'.

La codirectora d'aquest festival Esther Pujol ha assegurat que el certamen 'transformarà la Rambla de Figueres en un espai de joc i interacció social on hi haurà un camp de futbol per a nens". Des de l'organització s'ha assenyalat que l'impacte d'aquest festival no "s'ha de mesurar en termes econòmics sinó en totes les sinèrgies que crearà" i l'enriquiment cultural que suposa per a la tota la comarca.