Creen una plataforma en contra dels projectes de parcs eòlics a l'Albera

Reclamen que s'aturi les iniciatives, una moratòria i proposen la creació d'un parc natural a la zona

Un grup de veïns de diversos municipis de l'Alt Empordà han impulsat la plataforma Albera Lliure de Molins (Allimo) per oposar-se als projectes eòlics que hi ha a la zona i a la resta de la comarca. En un manifest, denuncien que hi ha una "allau" de projectes per aixecar fins a una trentena d'aerogeneradors en diversos punts. Entre ells, el Parc eòlic Galatea de la Jonquera, que preveu 10 molins i que té el vistiplau de viabilitat de la Ponència d'Energies Renovables de Territori però també d'altres com els que estan en tramitació a Cantallops, Capmany, Agullana i Biure. També temen la probable "reactivació" dels projectes aturats fa deu anys i que "podrien suposar la implantació de 100 aerogeneradors més".

L'entitat reclama que s'aturin tots els avantprojectes en tramitació i que es dicti una moratòria de totes les instal·lacions industrials de generació d'electricitat mitjançant fonts d'energies renovables a la comarca fins que s'aprovi un Pla comarcal de l'energia.

D'altra banda, proposen que la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat iniciï la tramitació per a la creació d'un Parc Natural de l'Albera i que es comenci la redacció del Pla comarcal de l'Energia, "consensuat amb totes les entitats i administracions del territori".

"Si s'arribessin a materialitzar els projectes de generació d’energia elèctrica esmentats, l'afectació a aquest espai seria irreversible", asseguren al comunicat.