Obre portes el primer centre de promoció de la gastronomia catalana

L'espai està situat en en una antiga fàbrica de taps de suro i inclou una aula de cuina, un espai expositiu i un auditori

L'edifici té quatre espais diferenciats per tal que el visitant pugui conèixer la cuina catalana i els seus productes a través de l'experiència. Així, es podran organitzar sessions magistrals i conferències a l'auditori; presentacions, a l'aula de cuina, juntament amb tallers, cursos i demostracions, així com exposar i vendre els millors productes de proximitat. Destaca el disseny de tres campanes metàl·liques on els visitants poden entrar per veure vídeos explicatius. També hi ha un espai de degustació a la part de dalt de tot, amb una terrassa amb vistes al castell.

Aquest nou espai s'ha marcat com a objectiu "unificar" la imatge d'aquest patrimoni i projectar-lo a tot el món. "Volem vendre la nostra gastronomia al món", ha assenyalat l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias, durant la inauguració. Totes les activitats que s'hi facin tindran aquest objectiu, juntament amb el de fomentar l'activitat econòmica i turística de la comarca. Per altra banda, s'ha dirigit explícitament als empresaris tot dient, "les administracions hem fet els deures i hem donat resposta a les vostre peticions; ara cal que useu aquest equipament".

Aquest és un projecte que va néixer durant l'anterior legislatura municipal després de veure que calia reactivar l'economia i aprofitar el "potencial" del sector agroalimentari. Per a la restauració de l'edifici, s'han acollit a fons europeus a través del programa FEDER i han rebut diners de la Generalitat. El pressupost total ha estat de 800.000 euros.

El millor moment pel sector

Un dels padrins destacats del projecte és el reconegut xef d'El Celler de Can Roca, Joan Roca, que ha expressat la seva satisfacció per poder assistir a la inaguració del centre. "Estic content i agraït de veure que hi ha gent valenta", ha assenyalat durant la seva intervenció, on ha assegurat que "ara més que mai calen fer coses així perquè mai com ara havíem tingut les coses més de cara des del punt de vista gastronòmic". I és que, al seu entendre, el país "ha crescut" no només a nivell de producció i venda de productes de la terra d'una gran qualitat sinó també perquè les escoles d'hostaleria han fet una gran feina de formació i això ha permès tenir una nova generació de cuiners de gran talent. Per altra banda, s'ha compromès a fer tot el que estigui a les seves mans per fer créixer aquest projecte que ha de permetre "obrir noves expectatives" al sector.

Durant la inauguració, s'ha comptat amb la presència del director del Patronat de Turisme de la Costa Brava, Ramon Ramos; el gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, Miquel Rodríguez, i el director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, a banda d'empresaris i restauradors de la demarcació. Tots ells, han subratllat l'encert d'un projecte com aquest en el context econòmic actual així com la feina feta des del món local.