La JEZ obliga a retirar una pancarta dels presos polítics de dos edificis particulars a la Plaça del Vi

La Junta Electoral no considera rellevant d'on està subjectada

L'Ajuntament de Girona ha retirat aquest divendres la pancarta amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats" que creuava la plaça del Vi obligada per la Junta Electoral de Zona. La lona penjava d'un edifici del Bisbat i d'un altre de propietat privada.

El requeriment arriba després que la junta electoral hagi desestimat les al·legacions interposades per l'Ajuntament de Girona a la primera resolució del 2 de gener, que donava un termini de 48 hores per treure la pancarta. El consistori argumentava que la lona, instal·lada l'octubre del 2019, no es trobava "a la façana de l'edifici consistorial": "La seva subjecció depèn d'immobles adjacents que tampoc són de titularitat consistorial". En concret, la pancarta estava fixada a un edifici propietat del Bisbat i a una altra finca de titularitat privada.

La JEZ ha respost que "la subjecció és irrellevant": "No resulta excusa per a l'execució de l'ordre, havent d'adoptar les mesures necessàries perquè la façana de l'ajuntament es vegi lliure de pancartes amb aquest contingut".

La Junta Electoral va ordenar retirar la lona arran d'una denúncia de l'associació Impulso Ciudadano. La resolució exposava que "les expressions llibertat presos polítics i exiliats, a més de contenir la formulació de desitjos nobles, es venen utilitzant com a símbol d'identificació política per a un ampli sector de la ciutadania catalana però, en cap cas, per a la seva totalitat".

Per això, afegia la JEZ, "l'exhibició a la façana de l'Ajuntament de Girona, en període electoral, d'una pancarta de grans dimensions que conté aquestes expressions, cau dins l'àmbit de la doctrina de la Junta Electoral Central", que té "reiterada doctrina sobre l'obligació dels poders públics de mantenir estrictament la neutralitat política durant els processos electorals".

L'Ajuntament de Girona ha retirat la pancarta aquest divendres, seguint l'ordre de la Junta Electoral.