Troben esquelets de bòvids, tapirs i restes d'un cavall de fa 3,1 milions d'anys a Caldes

L'excavació és rellevant per la gran quantitat de restes que han aparegut juntes

El jaciment del Camp dels Ninots, que ocupa una superfície de 30.000 metres quadrats, continua deixant al descobert joies de la prehistòria. En aquesta ocasió, els arqueòlegs han desenterrat fins a set esquelets sencers -amb connexió anatòmica- de grans vertebrats.

L'excavació arqueològica que ha permès descobrir les restes s'ha fet d'urgència, arran de les obres d'un centre comercial que es fan a l'indret. I en només cinc mesos, s'han trobat sis esquelets de bòvids (de l'espècie Alephis Tigneresi) i un de tapir (Tapirus Arvernensis). A més, també s'han trobat ossos aïllats d'un altre tapir i restes d'un cavall.

Tots els animals van morir a l'indret ara fa 3,1 milions d'anys, en ple pliocè. Segons concreta l'arqueòleg i codirector de l'excavació, Bruno Gómez, aleshores a l'indret hi havia un llac, creat al cràter d'un antic volcà, que estava envoltat per una selva tropical.

Es creu que els animals van morir arran d'un fenomen catastròfic i espontani, com ara una emanació de gasos. El tipus de sediments -fangs i llots- i sobretot la composició de l'aigua, rica en sílice, que es dipositava sobre els ossos, ha estat el què ha permès que els esquelets es fossilitzessin i es conservessin intactes.

Allò que fa excepcional aquestes darreres troballes és, precisament, la gran quantitat d'animals que s'han pogut desenterrar. Com explica Gómez, les campanyes periòdiques d'excavacions van començar l'any 2003 i, fins ara, s'havien trobat nou esquelets intactes (quatre de bòvids, tres de tapirs i dos de rinoceronts).

Únic a Europa

"Ara, però, en només uns mesos, ja hem incrementat aquesta xifra amb set esquelets més, arribant fins a un total de setze", indica l'arqueòleg. Bruno Gómez també explica que, precisament, les troballes converteixen el Camp dels Ninots en un "jaciment de la prehistòria únic a Europa". De fet, l'arqueòleg ja porta temps definint-lo com "la Pompeia del Pliocè".

Arran de la riquesa que s'amaga al subsòl del Camp dels Ninots, el codirector ja avança que s'ha decidit iniciar la tramitació perquè la Generalitat declari el jaciment Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Les restes dels grans animals prehistòrics, però, no són les úniques que han aparegut a l'indret on s'aixecarà el futur centre comercial. En aquest terreny, els arqueòlegs també hi van trobar un esquelet humà sencer. L'estudi de carboni 14, però, ha revelat que no es tracta d'un avantpassat prehistòric, sinó d'un home d'entre30 i 40 anys que va morir a mitjans del segle XIX, possiblement durant la Guerra del Francès.

Obrir un museu

L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, ha explicat que la intenció de l'Ajuntament és impulsar un museu a la població per poder-hi exposar part de les restes. La voluntat és engegar aquesta iniciativa amb la col·laboració del sector privat, i que el museu no només estigui dedicat al Camp dels Ninots, sinó també al passat romà i a la vinculació que el poble té amb l'aigua termal.
Aquesta campanya d'excavacions al Camp dels Ninots, com que s'ha fet d'urgència, l'han pagada els promotors del centre comercial. Es calcula que ha costat al voltant d'uns 100.000 euros. Ara, un cop els arqueòlegs ja han acabat la feina, les obres del complex es reprendran.

A finals d'any, en aquesta part del Camp dels Ninots hi haurà un supermercat, un gimnàs, dotze botigues i una benzinera. L'obra suposa una inversió de 3,5 milions d'euros (MEUR) i, a l'hora d'executar-la, s'ha aprofitat part de l'estructura d'una antiga fàbrica, dedicada a fabricar màquines per embotellar aigua.

De totes maneres, el nou centre comercial no oblidarà la vinculació de l'indret amb la prehistòria. Per això, s'hi farà un mirador que explicarà als visitants les característiques del jaciment del Camp dels Ninots, i també es vol intentar poder-hi exposar algun dels esquelets que s'han desenterrat.