Aquestes són les noves restriccions que el govern aplicarà a partir del 8 de febrer

Ha introduït canvis per a flexibilitzar la mobilitat i algunes activitats econòmiques

El Departament de Salut i d'Interior han anunciat aquest matí el seguit de canvis que introduirà a partir del proper dilluns 8 de febrer on es flexibilitzaran algunes de les restriccions imposades per fer front als contagis de covid-19. Les més importants fan referència a ampliar la mobilitat de municipal a comarcal, la reobertura dels gimnasos limitant a sis persones les activitats de grup i els aforaments ja coneguts anteriorment del 30% i l'ampliació d'una hora les dues franges dels locals de restauració.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat com els canvis tindran una vigència de 14 dies (fins el 28 de febrer) amb la possibilitat de revisar-los abans en cas que la situació epidemiològica empitjori. Amb tot, avui ha anunciat una primera davallada significativa d'ingressats a les UCI catalanes que se suma a la caiguda de pacients ingressats en planta. "Semblaria que deixem enrere el pic de màxima pressió assistencial de la tercera onada", ha dit Ramentol qui ha explicat que el nombre de contagis porta 20 dies disminuint de forma progressiva.

Ramentol ha advertit de tres grans amenaces encara latents: la primera el paper que puguin jugar les variants britàniques i sud africanes; la tensió assistencial i l'arribada de poques dosis de vacunes el que fa alentir el ritme de vacunació.

Conjunt de restriccions

Ramentol ha desglossat l'estat de les restriccions a partir del proper dilluns explicant que s'ha fet en "coherència amb l'equilibri que busca el govern" aprofitant en que es troben davant la "oportunitat" de fer "tímides correccions" per a fer-les més "sostenibles" per als sectors econòmics i la ciutadania.

En el camp de la restauració les franges per a esmorzar i dinar imposades el passat 21 de desembre es mantenen però es permetrà ampliar-les una hora més, passant de dos quarts de vuit fins a dos quarts d'onze i de la una del migdia fins a dos quarts de cinc de la tarda, deixant la resta del temps per a fer menjar per emportar. Les limitacions d'aforament i distància queden com estaven.

Les reunions socials queden limitades a sis persones com a màxim i de dues bombolles diferents com fins ara.

Pel que fa al comerç es mantenen totes les restriccions conegudes fins avui.

A nivell cultural no hi han canvis excepte que s'introdueixen les llibreries en l'apartat d'establiment cultural i l'eximeix del seu tancament que han de seguir els locals comercials.

Els equipaments esportius que tenen restriccions des del 7 de gener es manté l'obertura dels espais oberts i la majoria de competicions romanen suspeses excepte -com a novetat- totes aquelles que han de permetre l'accés a d'altres competicions a nivell estatals o professionals. Pel que fa a les instal·lacions esportives en espais tancats (com ara els gimnasos) ara es permet la reobertura limitant l'espai a un 30% d'aforament i activitats en grup de fins a 6 persones.

En l'àmbit de l'educació s'inclou com a novetat que els alumnes de primer curs en un grau universitari se'ls permet assistir semi presencialment. Pel que fa a les activitats extraescolars es permet anar a les escoles de música i de dansa on també han de combinar les classes presencials i virtuals.

Referent a la mobilitat es permetrà passar del confinament perimetral municipal a comarcal.

Finalment, pel que fa a les empreses no hi ha canvis.