Paneque (PSC): ''Catalunya té la oportunitat de tornar a la normalitat institucional''

La socialista ho considera necessari per superar la crisi derivada de la pandèmia

Sílvia Paneque, candidata del PSC al Parlament per les comarques gironines, defensa que “Catalunya pot tornar al camí de la normalitat institucional i, per tant, del progrés, de les oportunitats i del creixement econòmic”. La socialista ha explicat que “hi ha una relació causal directe entre normalitat institucional, estabilitat, creixement econòmic i oportunitats”.

La candidata ha recordat que a Europa les èpoques de més estabilitat política també han estat els anys de més creixement econòmic. “L’estabilitat democràtica és imprescindible per sortir junts de la crisi actual per la pandèmia i hem de dedicar tots els recursos públics a enfortir la sanitat i els serveis a les persones i sobretot a ajudar més els sectors econòmics que han estat obligats a tancar per la pandèmia”, ha dit Paneque.

Ha lamentat que el coronavirus ha provocat situacions molt greus a tot Europa, però també s’ha mostrat esperançada en la vacuna “com a principi del final”. Aquesta és la situació i ha considerat que exigeix “un canvi a Catalunya a favor de l’estabilitat institucional i democràtica”. Ha afegit que “això és contradictori amb l’activisme”, perquè ha recordat que l’activisme es defineix en el diccionari “com a propaganda activa al servei d’una doctrina política o social”. L’estabilitat -ha dit- és “gestionar amb seguretat jurídica, pactar pressupostos cada any, utilitzar els recursos públics per a prioritats que puguin generar consens, com la recuperació econòmica i social, gestionar amb transparència, complir mandats i governar per a tothom, també per als que decideixin no votar-nos”.

Ha recordat que la situació a la província de Girona no és millor que a la resta de Catalunya: “el PIB ha de recuperar competitivitat, tornar a construir projectes col·lectius que ens uneixin i que tinguin impuls internacional, hem d’iniciar encara el canvi en energies renovables, fer tots els esforços per reduir els índex d’atur i d’elevadíssima temporalitat”. La taxa d’atur a les comarques gironines, el quart trimestre del 2020, és de 13,3%, 51.600 persones segons l’Idescat, molt lluny del 6,7% tolerable, i més alt que el de Catalunya. A tot això s’hi ha sumat l’impacte de la pandèmia sobre l’economia catalana, que ha retrocedit un 13,5% del PIB interanual i ha afectats sectors claus per a l’economia com allotjament, menjar, begudes, comerç, petites empreses, turisme i cultura.

La socialista ha dit que “el govern d’esquerres de Pedro Sánchez ha mobilitzat 21.000 milions d’euros, que tot i que és la despesa més gran feta mai a Espanya, no és suficient encara per arribar a tothom. La Generalitat té un pressupost de 320.000 milions d’euros i haurà de fer la recuperació econòmica i social la seva principal prioritat de mandat”.

El govern de la Generalitat, ha explicat Sílvia Paneque té pendent de renovar càrrecs institucionals com el Consell de Garanties Estatutàries, la Sindicatura de Comptes, el Síndic de Greuges, el Consell Audiovisual de Catalunya o la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. “Hi ha també projectes de Llei que cal desencallar amb urgència com el de Memòria Històrica, Transició Energètica, Policia, Ciència, Esport, Territori, Autonomia Personal, Associacionisme, Emergències, Escola inclusiva, Eradicació de la violència masclista o una Llei electoral catalana”, ha conclòs.