SOS Costa Brava celebra l'aturada del tercer edifici a la Pineda d'en Gori

L'entitat lamenta que l'Ajuntament hagi esperat a la campanya electoral a comunicar-ho

SOS Costa Brava celebra la denegació de la llicència del tercer edifici de la Pineda d'en Gori per part de l'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà). L'entitat desitja que ara els inversors es "facin enrere" i no vulguin seguir amb el projecte, tot i que creuen que "tard o d'hora" l'adaptaran per tal de fer-lo viable. La portaveu de Salvem la Pineda d'en Gori i membre de SOS Costa Brava, Zeta Figa, lamenta també que el consistori hagi esperat a la campanya electoral a fer saber la notícia, quan "feia dies que ho sabien".

Figa també es mostra esperançada en què el tercer edifici no acabi tirant endavant i recorda que SOS Costa Brava ha impugnat un informe favorable de la Generalitat. El Departament de Cultura s'havia de pronunciar si el projecte afectava el Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) de Cala S'Alguer i, després d'algunes consideracions, hi va acabar donant llum verda. Però Salvem la Pineda d'en Gori va impugnar-ho emetent un recurs d'alçada a l'administració i un altre als tribunals. "Els nostres tècnics ens asseguren que aquest informe està mal fet, perquè només té en compte que el projecte està fora de l'entorn de Cala S'Alguer. El problema és que es veu de tot arreu. Nosaltres tenim molt clar que el recurs prosperarà", assenyala la portaveu de Salvem la Pineda d'en Gori, i membre de SOS Costa Brava, Zeta Figa.

Tot plegat fa ser "optimistes" a les entitats ecologistes perquè el procés s'allargarà i suma un nou impediment per seguir endavant. "D'una banda és evident que no s'adapta a la normativa del pla de sòls i de l'altre hi ha la nostra impugnació en relació a l'informe de Cultura. Ara està penjant d'un fil", assenyala Figa.

L'Ajuntament de Palamós va denegar la llicència perquè contravé el nou pla director del litoral. En aquest paratge una constructora ja hi ha fet dos edificis de 48 pisos amb piscina i ara, una altra promotora, preveia aixecar un altre bloc amb 24 apartaments més. Des del consistori, però, expliquen que la llicència no compleix la normativa que recull el Pla de Protecció de la Costa Brava.

Tot i que Palamós és un dels cinc municipis on el pla no pot decidir què s'ha de fer als diferents sectors, sí que s'ha d'adaptar a la normativa marc. I aquest és, precisament, el motiu que ha portat l'Ajuntament a tombar la llicència del tercer bloc a la Pineda d'en Gori. L'alcalde del municipi, Lluís Puig, explica que hi ha dos paràmetres que s'incompleixen: un de volumetria de l'edifici i un altre de llargada de la façana.

Ara, si la promotora vol tirar endavant l'edifici, haurà de reformular el projecte per adaptar-lo al nou pla director. De fet, Urbanisme ja va advertir que en aquells municipis que ja tenen el planejament adaptat, tot i no poder decidir per sectors, la nova normativa, a la pràctica, ja suposaria haver de reduir edificabilitats. Precisament, el que ha passat a Palamós.

"Fa dies que ho sabien"

Figa també carrega contra l'equip de govern municipal per haver comunicat la notícia "dos dies abans de l'inici de la campanya electoral" quan "feia dies que ho sabien". "Ho coneixien des de l'anterior justa de govern local, però es dona la casualitat que ho han dit just abans de la campanya electoral", remarca Figa.