Richard Elelman (ICV), nou regidor de Cultura de Figueres després de l'expulsió de Ciro Llueca (PSC)

Vila l'ha qualificat de ser la persona 'idònia' per encapçalar la regidoria

En un comunicat emès aquest dijous, l'alcalde Santi Vila valor 'molt positivament' la tasa de Richard Elelman davant la regidoria de Medi Ambient i Qualitat Ambiental durant els dos últims anys i mig. La seva formació en l'àmbit de la cultura el converteixen en la persona 'idònia' per a aquesta regidoria. Elelman incorpora així aquesta nova tasca en el que és la reorganització del cartipàs municipal que es farà pública demà divendres, quan es presenti de forma oficial el nou pacte de govern, després de la sortida del PSC.

Per la seva banda, Richard Elelman ha assegurat a AraGirona.cat que el seu objectiu principal serà la recerca d'ajudes econòmiques per al desenvolupament dels projectes ja iniciats per l'anterior regidor, Ciro Llueca, del qual n'ha lloat la tasca desenvolupada fins aleshores. L'ecosocialista es desplaçarà la setmana vinent a Brusel·les per mantenir diverses reunions dins la Comissió Europea per tal de trobar fonts de subvenció, 'però també intentarem trobar altres ingressos provinents de fonts privades, la Generalitat o l'Estat', ha dit Elelman.

En aquest sentit, un altre dels objectius del regidor serà la programació d'un full de ruta pels propers 5 anys. D'aquesta manera, segons Elelman, 'al proper regidor no li serà necessari improvisar com ha passat fins ara', ha dit. De la mateixa manera que ja va crear una Xarxa Mediambiental de la regió urbana de Figueres durant la seva etapa com a regidor de Medi Ambient i Qualitat Ambiental, l'ecosocialista té pensat fer el mateix però aquesta vegada dins l'àrea de cultura. 'Així tots els pobles del voltant ens podrem beneficiar de l'oferta cultural i anar en bloc a reclamar ajudes pels nostres projectes', ha remarcat.

Amb tot, el portaveu del PSC a l'Ajuntament de Figueres, Pere Casellas, no aprova el nomenament d'Elelman com a nou regidor de Cultura i en una entrada d'ahir al seu Twitter explica, irònicament, que 'demà tindrem regidor de cultura! Un tiu preparat, amb un exhaustiu coneixement del nostre país! Un gran dominador de la llengua de Vinyoli!', diu el socialista.

L'experiència a cultura


Richard Elelman té una àmplia experiència en el món de la cultura, no tan sols a Figueres, sinó també a Anglaterra, d'on és originari. Als deu anys va començar a treballar com a actor professional i mentre estudiava va actuar en el teatre, la televisió i el cinema, un treball que el va fer mereixedor de varis premis per la seva actuació a 'Huit Clos' de Jean-Paul Sartre. A Figueres, ha fundat dues companyies de teatre, EST i Zanni Teatro, i ha dirigit catorze obres de teatre, entre les quals es pot destacar 'La solució final' de la Funcional Teatre i 'En trànsit' de Zanni Teatro que va ser la primera producció en ser presentada a Londres en català, dos anys abans que la Fura dels Baus hi presentés la seva pròpia producció. Durant quatre anys va ser professor de l'Aula de Teatre Municipal.

El regidor ha col·laborat durant dos anys amb la Cadensa Ser com a presentador del programa musical 'Flash and the box', ha treballat com a traductor per al Museu de l'Empordà i ha col·laborat en dues produccions de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà. Fill d'escriptors, està acabant la seva primera novel·la anomenada 'El sol d'agost', que serà presentada a principis de 2011. També col·labora amb la premsa local i la premsa anglesa.

L'expulsió del regidor


Fins a principis de febrer, l'Ajuntament de Figueres estava governat per un tripartit (CiU-ICV-PSC) però l'alcalde Santi Vila (CiU) va decidir trencar el pacte amb l'expulsió del regidor de Cultura, Ciro Llueca (PSC), pel descontrol pressupostari que hi havia en aquesta àrea. En aquell moment, Cultura tenia factures no assignades per un valor de 250.000 euros, entre les quals figurava una despesa de 12.500 euros per posar en marxa el web i la presència de l'Ajuntament a la xarxa social Facebook. L'alcalde va considerar que en un context de crisi com aquest era 'inaccepetable' i 'immoral', entre altres coses perquè posava en risc serveis bàsics i activitats culturals de la ciutat com ara la biblioteca municipal o el festival Acústica.

L'alcalde va revocar totes les competències dels socialistes, si bé va mantenir les de Pere Pujulà com a regidor no adscrit. Pujulà va anunciar que deixava el partit i passava al grup mixt i el PSC va acusar Vila de fomentar el transfuguisme. L'alcalde es va defensar tot dient que va ser una decisió del mateix Pujulà 'ruboritzat' per la situació.

Des de llavors, CiU i ERC han treballat en un acord de govern per formar una nova majoria al consistori que es farà oficial aquest divendres.
  • Richard Elelman explica quin seran els objectius principals al capdevant de la regidoria
  • El nou regidor de Cultura comenta la seva intenció de crear una xarxa cultural per l'àrea urbana de Figueres