Es confirma la presència de la soca britànica de la covid-19 a Olot

El municipi té el risc de rebrot més elevat de Catalunya per quart dia consecutiu

La soca britànica de la covid-19 que ha causat estralls al Regne Unit es troba a la ciutat d'Olot (Garrotxa) segons va avançar a través de Twitter la diputada d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Anna Barnadas, que advertia era el moment de deixar enrere "les mascaretes cuquis" per fer servir "les de farmàcia" i aventurava unes "setmanes complicades".

Fonts del Departament de Salut han confirmat aquestes declaracions públiques de la republicana i deixen entreveure un dels principals motius perquè Olot és el municipi amb el risc de rebrot més elevat de Catalunya amb 1.668 punts per quart dia consecutiu, mentre que la Garrotxa presenta un índex global de 1.249,4 punts, també dels més elevats del país només per sota de la Vall d'Aran i el Solsonès.

Per la seva banda el director dels CAPS d'Olot i Besalú, Josep Lluís Nicolau, ha parlat de la soca en una entrevista a Ràdio Olot on ha assegurat que no tenen confirmada que l'increment de casos tingui relació amb aquesta variant del virus, tot i que diuen tenir "sospites".

No només això, també ha assegurat que  "tothom ha de fer un "stop" i parar. Que la gent faci el favor de no relacionar-se més del necessari. Hem de deixar de fer activitats amb altres bombolles, si us plau. A l'àmbit sanitari, ens estem començant a desbordar".

De moment, a Catalunya s’han detectat 79 casos de la variant britànica i uns 300 a Espanya. S’espera que la soca vagi en augment al país i que al mes de març ja sigui majoritària a terres catalanes. S’ha confirmat que la variant anglesa és més infecciosa i que quan la seva presència supera el 10% entre els casos detectats, creix de forma exponencial.

A hores d’ara, per detectar un cas de variant britànica cal seqüenciar el genoma i analitzar més detalladament la PCR positiva. Els grans hospitals del país són els responsables de fer aquest treball, però Salut preveu que també hi hagi una primera detecció als hospitals territorials que permeti una anàlisi més ràpida i fàcil.