Girona acollirà una prova pilot de passi digital 'covid-free' per a esdeveniments públics amb grans aforaments

El projecte 'Obrir Girona' es durà a terme entre la última setmana de febrer i tot el març

El Centre Blockchain de Catalunya (participat per l’Ajuntament de Girona, la UdG, les Cambres de Comerç de Barcelona i Girona i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya) impulsa a Girona, amb la International Chamber of Commerce, un projecte pilot, únic a l’Estat, de credencials digitals per poder celebrar esdeveniments públics amb aforaments "importants".

El sistema permetrà que es puguin fer amb "la seguretat" que tots els organitzadors i participants estaran lliures de la covid-19 i no s'exposaran a riscos d'infecció. El projecte, que s'anomena 'Obrir Girona' es durà a terme durant l'última setmana de febrer i el mes de març. Comptarà amb el suport del Col·legi de Farmacèutics, que s'ocuparà de de validar i introduir en una innovadora aplicació de mòbil els certificats de les proves serològiques i les vacunacions (que tindran una duració de 6 mesos) o de fer les proves d'antígens a les pròpies farmàcies (amb validesa de 48 hores).

Durant la prova, es faran diversos esdeveniments culturals, esportius, socials i comercials de primer ordre i amb grans aforaments però "controlats sanitàriament". Per accedir-hi, només s'haurà de mostrar la credencial digital personal. Els resultats de la prova serviran de guia per obrir aquesta fórmula a la resta de país durant els propers mesos.

L’AOKpass, la base del projecte, és al mateix temps una plataforma i una aplicació mòbil que utilitza la tecnologia blockchain. Permet als usuaris verificar de forma segura el seu estat de salut de cara a tercers, tot preservant la privadesa de les seves dades, que estan encriptades i no surten mai del propi dispositiu. Els certificats de salut o els resultats de les proves no es guardaran en cap base de dades externa ni en cap sistema centralitzat.

El passi digital l'han promogut la Internacional Chamber of Commerce (ICC), l'organització empresarial més gran del món que aglutina 45 milions d'empreses i més de 1.200 milions d'empleats. Les cambres catalanes són membres d’aquesta entitat i s’ocuparan de la seva implantació a Catalunya.

L’objectiu del projecte és convertir la ciutat en una Sandbox (marc de proves) durant diverses setmanes, implicant a sectors socials i econòmics de tota mena.