Els pagesos gironins alerten que la població de senglars està ''desbocada''

Tant uns com els altres reconeixen que "cal solucionar el problema" conjuntament amb l'administració

"Necessitem més canya contra el senglar. Ha de ser una caça molt més intensiva". Així de clar es pronuncia el coordinador d'Unió de Pagesos (UP) a les comarques gironines, Narcís Poch, en relació a la població de porcs que hi ha a la demarcació. Una població que ha crescut de manera important els darrers anys i que preocupa tant a pagesos com a caçadors i administració. De fet, a la zona de les Gavarres s'ha registrat un increment de batudes arran del nombre d'exemplars que hi ha.

Poch assegura que actualment la demarcació té una mitjana de setze porcs per quilòmetre quadrat, tres vegades més que França. Per això, ha reclamat que es posin més mesures per controlar la població. A més, carrega contra "la lentitud vergonyant" de l'administració a l'hora d'autoritzar batudes.

"No té sentit que triguin un o dos mesos a donar permís, perquè en el temps que es tarda autoritzant la batuda el porc pot fotre per terra el sembrat i el pagès perd la collita", destaca Poch.

Una funció "reguladora"

La solució, segons Poch, passa perquè la caça faci una funció "reguladora" de la fauna. "El problema és que amb el senglar la situació la tenim completament desbordada i no està controlat per cap costat", concreta el coordinador d'UP a la província de Girona.

Però els caçadors assenyalen que ells fan tot el que poden i recorden que perden federats constantment. "Com que estem mal vistos, hi ha cada vegada menys joves que vinguin a la cacera, però si no hi som nosaltres qui la farà aquesta feina", es pregunta el president de la Federació de Caça de Girona, Josep Blanquerna. En aquest sentit, Blanquerna recorda el cost que tenen els caçadors cada vegada que fan una batuda. "Entre les enganxades dels gossos, assegurances, benzina i totes les despeses, són molts diners", assenyala.

Amb tot, el president dels caçadors gironins posa en dubte que el nombre de pocs sigui tan alt com diuen els pagesos. En aquest sentit, explica que les batudes són "constants" i recorden que la funció que fan "surt de franc" als ciutadans. A més, Blanquerna lamenta que la mala fama hagi fet caure el nombre de federats i preocupa especialment que no hi ha relleu entre els joves. Per això, anima a tots els que estiguin interessats per la caça a fer un pas endavant i apuntar-se a alguna colla.