El 14è Pepe Sales difondrà l'obra de Charles Bukowski

Els organitzadors volen confrontar la situació de la depressió americana amb la crisi de la pandèmia

El festival d'art independent Pepe Sales de Girona centrarà la seva 14a edició en l'obra de Charles Bukowski, que aquest 2020 s'han complert 100 anys del seu naixement. Bukowski va ser un autor nord-americà que va escriure una cinquantena de novel·les i més de 5.000 poemes, tal com ha explicat el director del festival, Lluís Llamas.

Aquest ha recordat que l'autor va viure durant "la gran depressió americana" i per això "ho va passar molt malament". Des del festival intentaran confrontar la realitat que va viure Bukowski als Estats Units amb la crisi que ha generat la pandèmia arreu del món. El festival, que es farà del 23 de gener al 5 de febrer, serà presencial però retransmetrà tota la programació en línia.

En el cas en què la sala d'exposicions quedi plena, els organitzadors del festival han instal·lat unes pantalles a l'exterior per tal que la gent vegi totes les obres que hi ha. A més, també s'hi podran veure dibuixos inèdits del mateix Bukowski que ha cedit la família de l'escriptor.

Per altra banda, Edgar Massegú presentarà una performance també inspirada en Bukowski. En ella, es mostrarà una màquina d'escriure i els espectadors hauran de mirar a través d'un forrellat com activant la màquina, una dona es va movent al ritme de l'escriptura. Segons el mateix Massegú, l'espectacle preveu finalitzar amb "un coit entre tots els participants".

La programació seguirà el diumenge 24 a les set de la tarda amb la reproducció del documental 'Born into this' al Cinema Truffaut. En ell, es posa de relleu a la figura de Bukowski com a referent de la cultura popular i social.

Dins de la programació també en destaca el passi de curtmetratges inèdits en homenatge a l'escriptor. En ell hi participaran més d'una quinzena d'artistes –la majoria d'ells de les comarques gironines– com ara Albert Serra, David Ruiz o Ariadna Raventós. Els curts es podran veure en el mateix Cinema Truffaut de Girona el dimecres 27 de gener a partir de les set de la tarda.

El codirector del festival, Lluís Llamas, ha detallat que el Pepe Sales vol seguir mostrant "diverses disciplines artístiques" a través d'un escriptor que marca cada edició, en aquest cas Charles Bukowski. A més, aquest any seguiran apostant per "confrontar" l'obra de Bukowski "amb la realitat".

Amb això, els organitzadors volen comparar la gran depressió americana que va viure Bukowski amb la crisi actual generada per la pandèmia. "Les crisis es repeteixen i l'única manera fer-hi front és amb la informació que ja tenim", ha explicat Llamas. De fet, el codirector ha recordat que l'autor americà "ho va passar molt malament" perquè va viure "la gran depressió disfressada del somni americà".

La programació del Pepe Sales tancarà el 5 de gener, amb la finalització de l'exposició al Centre Cultural de la Mercè. Tots els actes són gratuïts, però caldrà que la gent reservi la seva plaça enviant un correu electrònic a associacio@lapenyora.com. Per altra banda, el festival oferirà tots els seus actes en línia i els interessats podran seguir-lo a través de la seva pàgina web.