Blanes posa 125 denúncies en set mesos per entrar a la zona protegida del Delta de la Tordera

Els serveis municipals han hagut de reposar les tanques una trentena de vegades

La Policia Local de Blanes (Selva) ha imposat 125 denúncies en set mesos per entrar a la zona protegida del Delta de la Tordera. Aquesta zona es va delimitar el passat mes de maig per tal de preservar la fauna i la flora de l'espai, però han estat molts qui s'han saltat aquesta prohibició.

Per això, el cos ha estat especialment atent arran de l'increment de casos. Tot plegat ha provocat que els serveis municipals hagin hagut de reposar una trentena de vegades les tanques que impedeixen el pas. Malgrat les 125 denúncies, els veïns han alertat la policia fins a 194 vegades, si bé no s'ha pogut sancionar en totes elles per diversos motius. Ara fa un any, els municipis de Malgrat de Mar i Blanes van resultar greument afectats pel temporal Gloria, amb episodis de vent, pluja, temporal marítim i el desbordament tant del riu Tordera, a banda d'altres desperfectes importants. Com a conseqüència del temporal i una primavera molt plujosa, hi ha hagut importants aportacions extraordinàries de sediments.

Això ha comportat la modificació de la barrera de sorra del final del curs del riu, que afavoreix la creació i preservació natural de la llacuna d'aigües dolces i salobres, així com la significativa ampliació del seu perímetre i capacitat. Es tracta, doncs, d'un espai òptim per a l'alimentació d’aus en migració i la nidificació de diverses espècies protegides.

El desembre passat els ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar van avalar un conveni de col·laboració, que té com a principal objectiu desenvolupar les actuacions tècniques i administratives que avalin poder obtenir la Reserva Natural del Delta de la Tordera. El conveni també inclou el compromís dels dos consistoris d'efectuar les tramitacions necessàries a nivell municipal per a la sol·licitud de declaració de reserva natural parcial amb la màxima celeritat possible.

L'espai de la desembocadura de la Tordera està inclòs en l'Inventari de Zones Humides de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat com a 'zones humides de la conca de la Tordera-Desembocadura del riu Tordera'. Està catalogat com a zona d'especial conservació en la tipologia d'espai d’aigües continentals i a la Xarxa Natura 2000, catalogat com a LIC, Lloc d’Interès Comunitari. Això és per la presència, entre d'altres espècies, de la tortuga de rierol i, per tant, també com a ZEC, Zones Especials de Conservació.