Neix al Cap de Creus el setè Comitè de Cogestió de la pesca professional de Catalunya

L'organisme desenvoluparà el Pla de gestió, que regularà la pesca d'arts menors en aquest entorn

La Confraria de pescadors de Roses (Alt Empordà) acollirà aquest dimecres a la tarda la constitució del Comitè de Cogestió de la pesca al Cap de Creus, el setè de Catalunya però el primer que no va dirigit a la gestió d'un recurs concret sinó d'un espai.

L'organisme desenvoluparà, de manera participativa i multidisciplinària, el Pla de gestió que regularà la pesca de les arts menors en aquesta zona. Ho farà a través de mecanismes basats en el control de l'esforç pesquer compatibles amb la realitat local i el manteniment i la millorar de l'activitat socioeconòmica de la zona. De fet, l'establiment dels propis límits del Pla de gestió serà una de les primeres mesures que haurà de determinar el comitè. En la sessió constitutiva, s'establiran els membres que integraran l'ens així com els de la Comissió Tècnica, que tindrà com a principal encàrrec la redacció del pla.

El Comitè estarà format per membre del sector pesquers, amb pescadors d'arts menors de la confraries de Llançà, Port de la Selva, Cadaqués i Roses, així com de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona; membres del col•lectiu científic, amb representants de l'Institut Català de la Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) i de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG i membres d'entitats vinculades a l'àmbit social i la protecció del medi ambient (Low Impact Fisheries of Europe (LIFE) i IAEDEN-Salvem l'Empordà).

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació serà el membre representant de l'administració competent en matèria de pesca marítima. En aquesta ocasió i tenint en compte que l'àmbit territorial del Pla de gestió a desenvolupar abasta la totalitat de les aigües del Parc Natural de Cap de Creus, està previst que s'incorpori al Ple, com a sisè àmbit interessat, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, que ha col·laborat amb la Direcció General de Pesca i Afers Marítims en la promoció de la creació del nou comitè.