CiU critica que el govern estatal encara no ha destinat els 15,9 MEUR de l'N-II

Alerten que l'actual redactat estatal d'ajuts als damnificats pels incendis podria deixar fora els afectats pel foc de Portbou

"Aquest setembre fa nou mesos que Mariano Rajoy va entrar al govern estatal i el resultat en l'àmbit d'infraestructures a les comarques gironines és zero", ha ressaltat el diputat de CiU al Congrés, Jordi Xuclà. El diputat ha explicat que aquest proper dimecres 26 de setembre, aprofitant la presentació del Pla d'Infraestructures de l'estat espanyol i el projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2013, han decidit realitzar una interpel·lació - un debat de més de 40 minuts- per tractar l'estat de l'N-II.

"Volem que la ministra de Foment respongui sobre quin és el futur d'aquesta via, els incompliments històrics que pateixen els gironins i els compromisos que no s'han realitzat", ha detallat Xuclà. El diputat ha destacat que des del 2007 només s'han desdoblat vuit quilòmetres de la N-II a les comarques gironines mentre que arreu del territori espanyol s'han inaugurat uns 900 quilòmetres d'autovies de titularitat estatal. "Són nou mesos decebedors i incomprensibles, és una situació molt preocupant", ha ressaltat el diputat gironí. Des de CiU han criticat l'N-II suporta, en molts trams, una intensitat de 35.000 vehicles diaris i que la Unió Europea recomana desdoblar aquelles carreteres per on circulin uns 15.000 vehicles al dia.

"El més greu és que el PP es va omplir la boca dient que ells no pressupostaven tant però que complien amb allò que preveien i, aquest any, encara no s'han gastat ni un sol euro dels 15,9 MEUR previstos per la partida pressupostaria del tram entre Sils i Caldes", ha destacat Xuclà.

Els diputats de CiU han ressaltat que no saben si, en quatre mesos, el govern estatal destinarà els aquests diners i han explicat que esperen "obtenir respostes i resultats molt concrets" com el futur desdoblament del tram nord o l'alliberament de l'autopista AP-7 fins que l'N-II estigui desdoblada durant aquest debat. D'altra banda, els diputats gironins també han assenyalat que també volen confirmar si els últims rumors sobre que el govern estatal renunciarà a realitzar més desdoblaments són certs.

Projecte de reestructuració d'espais estatals a Girona

D'altra banda, CiU ha destacat que valoren "positivament" la nova Llei de Costes però han denunciat que, actualment, diversos alcaldes de la costa gironina estan preocupats per "l'aturament en sec" del procés legislatiu d'aquesta normativa. Finalment, Xuclà ha explicat que també estan treballant en un pla de racionalització d'infraestructures de l'estat que volen traslladar-lo a la ministra de Foment, Ana Pastor. "Hi ha espais del govern estatal, com la delegació del Ministeri de Defensa, que potser serien més útils per altres entitats gironines. Cal veure les despeses supèrflues i aprofitar espais", ha assenyalat Xuclà.

A més, des de CiU han avançat que aquest passat dijous, el govern estatal va aprovar el reial decret de mesures urgents pels incendis que han afectat el territori espanyol aquest any. Tot i que Xuclà ha explicat s'ha aconseguit que el decret es tramiti com a projecte de llei, estan "molt preocupats" perquè l'actual redactat basat en una llei del 2010 podria reduir el nombre de casos i afectats que poden rebre les ajudes. "Segons el que està escrit és possible que els afectats pel foc de Portbou no puguin acollir-se a aquestes ajudes i no rebin compensacions econòmiques", ha assegurat el diputat gironí, Pere Maluquer.