Demanen anul·lar el projecte d'urbanització de 72 xalets de luxe a Terrades

Volen que l'equip de govern inicïi els tràmits d'un nou POUM per retornar l'ús rústic als terrenys

El projecte preveu la construcció de 72 habitatges unifamiliars de planta baixa i pis en parcel·les de 600 metres quadrats de mitjana i una zona hotelera de planta baixa i dos pisos amb uns 160 llits. Es tracta, segons denuncia IADEN, d'un complex residencial de luxe que no encaixa amb l'entorn on es troba, situada just al mig d'una zona forestal i catalogada com a alt risc d'incendis. De fet, la zona cremada pel gran foc de l'Empordà està a tocar dels terrenys i es veu clarament fins on van arribar les flames.

Adverteixen que seria una urbanització més gran que el propi nucli de Terrades, ja que ocuparia 34 hectàrees, que només té una pista forestal com a connexió amb el municipi. L'única via de comunicació asfaltada que hi ha actualment es troba per sobre de la presa i en direcció a Darnius (Alt Empordà). Segons el membre de la plataforma Lluís Benejam, es tracta d'un model totalment "desfasat", que es correspon a un concepte urbanístic dels anys 70 i 80, i que no té cap sentit en el context actual, especialment després que hagi explotat la bombolla immobiliària.

Una lluita de fa més de 10 anys

La lluita per aturar aquest projecte porta anys oberta i de fet encara està pendent de resoldre's per la via judicial, després que la plataforma IAEDEN-Salvem l'Empordà va iniciar un seguit de recursos d'alçada i un contenciós administratiu perquè l'Ajuntament retirés el projecte i s'adeqüés a les directrius del Pla Director Territorial de l'Empordà del 2006, on es parlava de "reduir" o "extingir" la urbanització projectada.

Ara, volen obrir un nou front per desencallar el tema de la manera més ràpida amb la presentació, per part d'Units per Terrades, que està a l'oposició, d'una moció on es demana a l'equip de govern (CiU), amb majoria absoluta, que procedeixi a la seva anul·luació.

Concretament, demanen que l'Ajuntament inicïi els tràmits per a la revisió de les Normes Subsidiàries aprovades l'any 1992 per després substituir-les en un nou POUM. Mentre aquest nou pla general d'ordenament no estigui acabat, demanen que se suspengui la vigència del Pla Parcial Vall de Santa Magdalena, que es va aprovar el 2001. Aquest pla va suposar de forma definitiva la conversió en sòl urbanitzable dels terrenys del projecte. "La moció serà clau per posar punt i final a la urbanització", ha assenyalat Benejam.

Sense cap cost per al consistori

El cost econòmic d'aquests canvis normatius és un dels principals obstacles. Des de la plataforma i Units per Terrades, però, recorden a l'Ajuntament que la Generalitat té subvencions per elaborar el POUM (que podria costar uns 50.000 euros) i descarta s'hagi d'indemnitzar a l'empresa promotora, que és holandesa, perquè no ha fet res sobre els terrenys ni hi ha res construït.

Des de l'Ajuntament, però, no es veu un tema prioritari precisament perquè ara mateix està "aturat" i l'empresa -amb qui fa cinc anys que no tenen contacte- no ha sol·licitat cap permís per iniciar les obres. Amb el context actual, res fa preveure que es reprengui el projecte i per això, segons l'alcalde Isidre Felip, no és un tema que els preocupi. Sí que reconeix que caldria modificar les normes subsidiàries del municipi perquè ja han passat 20 anys des de la seva aprovació i cal renovar-les. Però per això caldria aconseguir la subvenció per poder fer un nou POUM. "Si no la tenim, no ho tirarem endavant", assenyala Felip. Només en el cas que comencessin a redactar aquest nou pla, es plantejaran què fer amb el projecte de l'urbanització, segons l'alcalde.