Les comarques gironines registren més de 29.000 robatoris i furts durant el 2011

La memòria de la fiscalia recull que hi ha hagut un descens global dels delictes, però s'incrementen els econòmics

El setge policial als lladres multireincidents, entre d'altres, ha estat un dels factors que ha permès reduir la xifra negra de delictes a les comarques gironines. Segons recull la memòria de la fiscalia, ara, bona part dels robatoris "són a establiments o interior de vehicle". Un tipus de delictes -recull l'escrit- "que necessiten poca especialització i on els lladres s'enduen un botí escàs, tot i que els danys materials que causen són elevats".

En concret, segons recull la memòria, el 2011 es van cometre 34.271 delictes arreu de les comarques gironines, 2.052 menys que l'any anterior. El gruix més important, però, continuen essent els delictes contra el patrimoni (un paraigües que engloba furts, robatoris, assalts violents, estafes, insolvències punibles o extorsions).

La memòria recull que "continuen essent molt freqüents els robatoris a empreses", en moltes ocasions només amb l'únic objectiu "d'apoderar-se de les bobines de coure i altres elements metàl·lics, que sovint es troben en patis propers o magatzems".

L'any passat, la xifra negra de furts i robatoris a les comarques gironines gairebé va situar-se en més de 29.000 casos. En concret, si es desgranen les dades de la memòria, els fiscals gironins van incoar 29.072 processos per robatoris i furts.

Tot i l'espectacularitat d'aquesta xifra, el cert és que hi ha hagut una davallada global d'aquests delictes. En concret, els robatoris amb força han baixat un 3,1% (14.916 casos incoats) i, en el cas dels robatoris a casa habitada i a empreses, aquest descens arriba fins al 35% (265 casos incoats).

Només els furts han augmentat, tot i que ho han fet en un 0,8% (11.700 casos). La memòria també recull que, pel que fa als delictes contra el patrimoni, "una part significativa els han comès menors, bé sigui contra altres menors o contra persones d'edat avançada".

Augmenten els delictes econòmics

Si bé la pressió policial ha fet disminuir els furts i els robatoris, l'altra cara de la moneda es troba en allò que fa referència als delictes econòmics. Aquí, la crisi es deixa sentir i fa que s'incrementi el nombre d'il·lícits.

Com posa de relleu la memòria, els delictes d'extorsió s'han incrementat fins a un 50% i s'han detectat 1.996 estafes. A més, els problemes econòmics també s'han traduït amb un increment d'impagaments de pensions a familiars. Se n'han comptabilitzat 477 casos, cosa que suposa un augment de l'11,7%.

331 delictes de contingut sexual

La memòria de la fiscalia de Girona de l'any 2011 també recull que l'any passat es van incoar 331 processos per delictes de contingut sexual. La majoria d'ells -145- són per agressions sexuals. També es van registrar 108 abusos sexuals, sis violacions i quatre casos d'assetjament. A més, la fiscalia també ha obert 21 procediments per obligar persones a prostituir-se.

En altres categories delictives, també crida l'atenció que van augmentar un 28% els delictes de tràfic de drogues. Pel què fa a les conductes il·lícites al volant, els delictes contra la seguretat viària davallen un 4,5% (sobretot, la conducció sota efectes de l'alcohol o estupefaents). Per contra, augmenten un 9,7% els casos de persones que conduïen sense carnet.