La cripta del monestir de Santa Maria de Ripoll, visitable

Patrimoni recorda que serà l'Ajuntament de Palamós qui decideix si declarar el claustre del Mas del Vent Bé Cultural d'Interès Local

La sospita de la presència d'una cripta al monestir de Santa Maria de Ripoll va durar anys. A mitjans del segle XX hi van fer una campanya arqueològica que, d'entrada, no va tenir resultats tot i que sí que es van trobar restes d'una antiga necròpolis. Temps després, estudis i indagacions van portar a descobrir finalment una cripta sota l'altar del temple. La sala té planta rectangular amb un banc de pedra en cadascun dels murs laterals. Està coberta amb una volta de canó rebaixada i que encara conserva l'enllosat original.

Des de llavors, aquesta sala ha estat tancada al públic. Ara, el Bisbat de Vic ha presentat una proposta a la comissió de Patrimoni per fer visitable l'espai. El director de Cultura a Girona, Antoni Baulida, ha explicat que la intenció és il·luminar la sala i situar-hi unes passeres per on caminin els vianants. Patrimoni veu la proposta amb bons ulls però insta el Bisbat a acabar prospeccions arqueològiques pendents. A més, també demana un estudi patrimonial de cada punt sobre el qual anirà l'ancoratge d'aquestes passeres provisionals. La intenció és que no es fixin sobre restes remarcables.

El monestir de Santa Maria de Ripoll és una de les grans joies del romànic català. Té alguns elements d'especial rellevància, sobretot la portalada -anomenada la bíblia de pedra- inclús amb projectes per declarar-la patrimoni de l'Unesco.

El claustre del Mas del Vent, BCIL?

Les teories i la polèmica entorn al claustre de Mas del Vent de Palamós no paren de sorgir tot i el dictamen final de la direcció general de Cultura. Antoni Baulida ha recordat que els tècnics ja han arribat a una conclusió que determina que algunes de les peces sí són autèntiques però la majoria són una recreació. Per això, Baulida considera que Cultura ha fet en bona part la seva feina i que ara la pilota està a la teulada de l'Ajuntament de Palamós, que decidirà si creu que cal protegir aquestes restes "espectaculars" o no.

En tota cas, el claustre pot ser com a màxim Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i, per tant, catalogar-lo és competència municipal.