El Ripollès veu el confinament municipal com un greuge per als indrets menys poblats

L'Associació d'hostaleria "segueix indignada"

El Ripollès ha rebut amb "astorament" l'anunci del confinament municipal a tot Catalunya. La mesura, que entrarà en vigor el 7 de gener i s'allargarà deu dies, comportarà que durant aquests dies a l'estació d'esquí de Vall de Núria "només hi podran anar a esquiar els 188 habitants de Queralbs i a Vallter 2000, els 170 de Setcases". Davant això, reclamen més mesures per compensar el tancament municipal a municipis turístics i poc poblats.

Aquest cop, però, han conegut la mesura de la mà de membres de govern amb els que aquest matí han mantingut una reunió telemàtica per fer el seguiment de la pandèmia. Hi ha participat el vicepresident en funcions, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó; i el conseller d’Empresa i Coneixement en funcions, Ramon Tremosa, entre altres alts càrrecs. En la reunió també se'ls ha informat que, amb la nova restricció de mobilitat a tot Catalunya, s'aixecarà el confinament del Ripollès i la Cerdanya.

Reclamen més ajudes pel tancament comarcal

Des del Consell Comarcal del Ripollès estan treballant amb diferents agents econòmics del territori per reclamar a la Generalitat una ampliació dels fons anunciats fa uns dies per pal·liar els quinze dies de tancament comarcal. En aquesta reunió, el Govern ha afirmat que el fons es mantindrà pràcticament en 4,3 MEUR entre les dues comarques. Un import que el territori continua veient com a "irrisori" tenint en compte la importància de les festes de Nadal per a la comarca i el turisme. També han demanat màxima celeritat en el pagament dels ajuts ja anunciats.

Per compensar aquest greuge, l'ens comarcal també ha proposat que es reforci la presència d'aquestes dues comarques en les properes campanyes de promoció turística i que es desencallin inversions i infraestructures promeses des de fa anys.

7.500 euros per a les escoles d'esquí

El Govern ha anunciat que obriran un ajut de 7.500 euros per a escoles d'esquí, un sector que havia quedat fora del pla d'ajudes urgents. El conseller Tremosa ha indicat que seran per a cada escola i estaran recollides dins la mateixa convocatòria que es preveu que s’obri aquest dijous. Amb tot, Colomer ha insistit que aquesta també és una xifra "insuficient" tenint en compte que, aquest desembre, les escoles d’esquí del Ripollès i la Cerdanya han facturat aproximadament entre un 1,5% i un 2,3 % de tot el que haurien ingressat en circumstàncies normals.

També han recordat que continuen havent-hi activitats molt afectades que han quedat excloses, com ara el sector primari i els productors agroalimentaris, els transportistes, les empreses de comunicació, les d’activitats culturals, els allotjaments per a animals domèstics o empreses de manteniment i instal·lacions, entre altres.

L'hostaleria del Ripollès "segueix indignada"

L'associació d'Hostaleria del Ripollès ha rebut l'anunci del final de confinament comarcal i el municipal a tot Catalunya amb "la mateixa indignació" de fa uns dies quan van haver de tancar l'activitat. El seu president, Fran Barroso, ha explicat que el nou tancament demostra que el seu sector és "segur" i que se'ls ha "culpabilitzat" durant tot aquest temps del repunt de contagis de covid-19.

Creuen que podrien haver continuat oberts i sense tancar aquests últims 15 dies (només es permetia el servei per emportar). Estan quantificant les pèrdues de facturació que els ha comportat perdre tota la temporada de Nadal i reclamen més ajuts per poder pal·liar la caiguda d'ingressos.