El Govern decreta tancar el comerç no essencial el cap de setmana i hi haurà confinament municipal diari

La previsió és que les mesures tinguin una durada de 10 dies a partir del 7 de gener

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest migdia que durant els propers deu dies (del 7 al 17 de gener) Catalunya serà objecte d'un increment de les mesures restrictives per tal de frenar els contagis de covid-19 al país.

Aquestes noves mesures serà implementar el confinament municipal de dilluns a diumenge, limitarà l'obertura als comerços de menys de 400 metres quadrats i tancarà tots els centres comercials. Durant el cap de setmana s'aturarà tota l'activitat comercial excepte els d'activitats essencials. Pel que fa a la restauració i la cultura es manté tot com ara sense noves restriccions. Teatres, cinemes, auditoris i sales de concert amb un 50% d'aforament màxim i bars i restaurants amb un horari d'obertura al públic de 7:30 h a 9:30 h i de 13:00 h a 15:30 h.

Els centres educatius obriran les seves portes l'11 de gener tal i com s'havia previst i en aquest sentit no hi hauran canvis mentre que les activitats extraescolars queden suspeses a no ser que es tracti d'un mateix grup bombolla i es desenvolupi en el mateix centre. Les activitats esportives només seran permeses a l'aire lliure, per tant els gimnasos hauran de tancar i totes les activitats de lleure queden suspeses.

Les universitats amb els exàmens presencials programats per aquest inici d'any es podran celebrar seguint amb el protocol previst per aquests casos de la mateixa manera que els exàmens per opositar a càrrecs públics.

Vergés ha fet aquest anunci després d'assenyalar que calen les noves mesures per tal de reduir els contagis i "frenar la tendència a l'alça". A dia d'avui es detecten setmanalment 17.000 casos nous de covid-19 a Catalunya i ja hi ha 2.084 persones hospitalitzades amb 392 pacients en estat crític.

Excepcions a les restriccions de mobilitat

Es limita la mobilitat a l'àmbit municipal amb les excepcions que es van decretar amb el confinament comarcal que fins ara estava en vigor segons s'ha assenyalat durant la roda de premsa. Aquestes fan referència a els desplaçaments per visitar familiars i els desplaçaments de bombolles de convivència per anar a la segona residència o a una destinació fixa, com ara un hotel o una casa rural, com també per motius laborals. De totes maneres aquestes mesures poden variar un cop publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), ja que l'objectiu és reduir al màxim la interacció social.

Acaba el tancament perimetral a la Cerdanya i al Ripollès

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha avançat que el 7 de gener -un cop entrin en vigor les noves restriccions- deixaran de tenir vigència els tancaments perimetrals de la Cerdanya i el Ripollès que s'incorporaran al conjunt de Catalunya. Aquest passat cap de setmana s'han imposat 18 multes per trencar el confinament perimetral a la Cerdanya i 23 més al Ripollès.

De la mateixa manera deixarà d'aplicar-se el confinament comarcal i s'instaurarà el municipal.

"Baixa el ritme de país"

El secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha demanat "baixar el ritme de país", assenyalant que "la setmana que acabava el 31 de desembre, la xifra era de 17.000 casos, hem crescut a 2.500 casos diaris i no estem recollint plenament tot el possible efecte de les festes. Ni tampoc tot el que hagi pogut haver d'infecció el 31 i 1. Encara ens queda per endavant el dia de Reis".

Amb tot, també ha apuntat que el creixement de casos positius és d'un 4% entre setmana i un 2% el cap de setmana. En les darreres 24 hores s'han detectat 1.319 nous contagis. "Proposem mesures de deu dies, de fort impacte per aturar el creixement. Després ja veurem si calen noves mesures per intentar abaixar-lo" ha explicat.

Per què el dia 7 i no abans?

La consellera de Salut ha defensat la decisió d'iniciar les noves mesures restrictives el 7 de gener per tal de trobar un "equilibri" entre salut i economia. "Hem de deixar respirar i donar aire uns sectors que pateixen des de fa molt de temps", ha confessat Vergés que ja ha avançat noves ajudes econòmiques pels afectats per les noves restriccions.

Amb tot, la responsable del departament ha assenyalat que un "tancament total" com el del març de l'any passat "afectaria econòmicament" però "també a nivell de salut".