El Meteocat alerta d'un possible episodi de nevades importants la setmana vinent

Aquestes començarien dijous pel sud del país i afectarien tot el territori el divendres

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha alertat avui que de cara a la segona meitat de la setmana vinent es podria viure un episodi intens de nevades que afectarien la totalitat de Catalunya malgrat els models meteorològics no es posen d'acord i avisen que precisar el pronòstic és difícil. En aquest sentit es preveu que les nevades començarien dijous pel sud del país i el divendres s'estendrien per tot el territori, mantenint-se fins el dissabte a les comarques gironines amb cotes de 200 metres d'alçada.

Per tal que aquestes precipitacions tinguin lloc cal donar-se dos factors. D'una banda es requereix d'una massa d'aire freda polar (i que actualment es troba a la vertical del país), mentre que de l'altra caldria una massa d'aire d'origen subtropical més humida i càlida que hauria de confluir amb la primera.

La interacció és "complexa i difícil de predir" segons el SMC i han posat d'exemple els models GFS i el Centre Europeu que han sortit avui publicats. El primer parla que de cara a divendres la baixa subtropical afectaria de ple Catalunya amb aire més humit i menys fred, mentre que el segon la mantindria allunyada. Dos prediccions totalment antagòniques però amb diverses versions dels models EPS que no són tan divergents i conflueixen a indicar que divendres es podrien materialitzar les nevades deixant importants gruixos a la Catalunya Central.