Maria Argerich Boixader, de 89 anys, primera vacunada contra la covid-19 al Pla de l'Estany

La campanya de vacunacions ha tingut lloc a la residència La Torre de Fontcoberta

La campanya de vacunació contra la covid-19 a la Regió Sanitària de Girona s’estén progressivament arreu del territori que l'integra i avui ha arribat a la comarca del Pla de l’Estany.

El dispositiu s’ha desplaçat aquest dissabte 2 de gener a la tarda fins la residència La Torre de Fontcoberta, on s’ha administrat la primera dosi a la usuària Maria Argerich Boixader, de 89 anys. “S’ha d’estar content que ens puguem vacunar i ho hem de fer per un bé de tots” ha explicat la primera vacunada. Minuts després, l’ha seguida també la primera treballadora del centre en rebre la injecció, Irina Ceuca, auxiliar de geriatria. En el seu cas ha demanat que es vacuni el major nombre de gent possible i ha assegurat que cal confiar en els metges i professionals sanitaris.

Les vacunes han arribat cap a dos quarts de quatre de la tarda a la residència La Torre de Fontcoberta i s’han administrat a 27 dels 28 usuaris del centre i a 13 de 16 treballadors. Un cop passats 21 dies rebran la segona injecció.

Un equip integrat per quatre infermeres ha sigut l’encarregat d’administrar les primeres 40 dosis en aquesta residència del Pla de l’Estany. El desplegament d’avui és excepcional, en tractar-se de les primeres vacunacions, i habitualment es desplaçaran als centres en grups de dues infermeres. La previsió és que en els propers dies es continuï amb la vacunació en altres residències del territori.

Per a la priorització de les primeres residències on s’ha començat a vacunar se segueix un criteri principal: són centres verds, és a dir, no tenen cap cas actiu de coronavirus. En el cas de la residència La Torre de Fontcoberta es tracta també d’una residència blanca, ja que no ha registrat cap cas de covid-19 durant tota la pandèmia. “Hem viscut mesos molt durs”, ha detallat el director de la residència, Salvador Costa.

El Pla de l’Estany és la sisena comarca on s’ha administrat la vacuna a la Regió Sanitària de Girona. El tret de sortida de les vacunacions el va donar el Gironès,

amb el primer vacunat a la Residència Creu de Palau el diumenge 27 de desembre. En els dies successius s’han administrat les primeres dosis al Ripollès, la Garrotxa, l’Alt Maresme i la Selva i progressivament arribarà a la resta del territori.

El desplegament de la campanya de vacunes al territori suposa un “repte logístic”, tal com va destacar el gerent territorial del CatSalut a la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras, en la primera vacunació. Per fer-ho possible, a la regió s’han format dos equips integrats en total per quaranta infermeres i dotze administratius, sota la supervisió de dues coordinadores que s’encarregaran de gestionar les vacunacions a la regió.