El Govern descarta implementar noves restriccions per a les celebracions de Cap d'Any

Protecció Civil demana extremar les precaucions i no fer desplaçaments

Catalunya no tindrà noves restriccions de cara a les celebracions de Cap d'Any. Així ho ha anunciat la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, que ha cridat a "evitar qualsevol tipus de contacte social que no sigui imprescindible".

En aquest sentit, ha demanat que se celebri Cap d'Any al domicili habitual amb el nucli de convivència. El Procicat ha decidit prorrogar les restriccions actuals, si bé el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha advertit que "com menys interacció social tinguem, menys possibilitat de rebrot" hi haurà. D'aquesta manera, el toc de queda es manté a la 1 de la matinada pel dia 1 i els sopars del dia 31 han de ser d'un màxim de deu persones de dues bombolles diferents.

Amb tot, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha confessat que els indicadors de la covid-19 "no són bons" malgrat s'ha aconseguit frenar la velocitat de contagi però es segueix creixent pel que fa al nombre de persones hospitalitzades. "Tenim al voltant de 14.000 casos a un ritme de prop de 2.000 contagis diaris", ha reblat la responsable de la conselleria.

"Anar més enllà és prohibir-ho tot"

Vergés ha sortit al pas en defensa de no instaurar noves mesures després de ser interpel·lada en repetides ocasions per la premsa explicant que "tenim les mesures i no són recomanacions", assenyalant que "anar més enllà és prohibir-ho tot".

La responsable de Salut ha confessat que el pla de Nadal es va treure amb "antelació per poder planificar bé aquestes dates" i ha posat com a exemple de la seva utilitat les dades que avui ha donat Interior on assenyalava una reducció notable de la mobilitat els darrers dies.

Per això, ha recordat que el Procicat estableix els límits màxims d'horaris, aforaments, bombolles o persones en una trobada familiar, però es recomana no arribar a aquests límits. En tot cas, ha admès que en aquests últims dies festius la immensa majoria de la població ha complert les recomanacions sanitàries, cosa que s'ha evidenciat amb la reducció de mobilitat d'un 45% a l'àrea metropolitana, i també a les comarques confinades del Ripollès i la Cerdanya, amb una baixada del 90% del trànsit al túnel del Cadí.

La directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, s'ha mostrat preocupada per l'increment continuat de xifres des de fa dies, i ha demanat a la població que no faci cap "desplaçament innecessari", i ha considerat que només són imprescindibles els desplaçaments per tenir cura de persones vulnerables. "El més segur és fer el Cap d'Any a casa només amb la bombolla de convivència", ha dit, recordant que sempre és millor fer les trobades sense àpats, a l'aire lliure o en espais molt ventilats.