El Bòlit, el Museu d’Art, el Museu d’Història i la Casa de Cultura fan una mostra de la trajectòria de l’artista Enric Ansesa

Girona homenatja als prop de seixanta anys de trajectòria de l'artista plàstic

Enric Ansesa (Girona, 1945) és un dels referents de l’art català contemporani. L’artista, des dels seus inicis, va abraçar el negre i l’abstracció a mitjans dels anys setanta i no ha parat fins a convertir-los en senyal identitari del seu treball.

Una trajectòria de més de cinc dècades al món de les arts que la producció en xarxa dels principals espais expositius de la nostra ciutat ha permès presentar aquesta tardor de manera global. El Bòlit, el Museu d’Art, la Casa de Cultura i el Museu d’Història de Girona proposen aprofundir en l’obra de l’artista des de diferents vessants: dels processos creatius a la seva implicació ciutadana a través d’un recorregut per la seva obra, des de la més primerenca a la més recent.

Els quatre espais recullen el testimoniatge de la mostra que a primers d’any es presentava al centre de Can Framis de la Fundació Vila Casas de Barcelona on es va poder veure una primera gran retrospectiva de l’obra d’Ansesa.

L’exposició que es pot veure a Girona amplificada i reformulada pel mateix comissari i ànima d’aquest projecte, Antoni Álvarez de Arana, el qual ha aconseguit travar un tàndem únic i completiu amb l’artista per explicar-ne, plegats, la seva vida i obra. Una proposta que ha implicat a diferents centres –el Bòlit. Centre d’Art Contemporani, el Museu d’Art, la Casa de Cultura i el Museu d’Història de Girona– i diferents administracions, en una suma d’esforços i recursos inèdita fins al moment. El resultat és un fil expositiu que permet passejar per diferents llocs i moments i copsar la complexitat d’una obra i d’una trajectòria de més de seixanta anys i que alhora remarca la vitalitat creativa de l’artista.

Catàleg conjunt

Sota un mateix disseny i comissariat, que ajuda a donar unitat a cada mostra, també s’ha treballat en la producció d’un catàleg conjunt. En el llibre s’hi recullen, a banda de la catalogació de les obres, diverses visions i comentaris d’especialistes com Gloria Bosch, Lluïsa Faxedas, Narcís Selles o Quim Nadal, que ajuden a situar Ansesa en el panorama de l’art català, però també en la vida cultural de la seva ciutat. Una ciutat de la qual no n’ha marxat mai, i en la qual retorna ara als escenaris expositius per trencar amb el tòpic de no poder ser profeta en terra pròpia.