El Govern tanca perimetralment la Cerdanya i el Ripollès per l'alta incidència de la covid-19

Es tancarà la restauració i els equipaments culturals

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha comparegut aquesta nit per anunciar que s'aplicarà el tancament perimetral a les comarques del Ripollès i de la Cerdanya després de l'alta incidència de covid-19 en aquest territori on se superen els 1.000 casos per cada 100.000 habitants i que ha dut al límit els hospitals de Campdevànol i de la Cerdanya.

És per aquest motiu que el Govern ha decidit tancar les comarques, limitant la mobilitat, i també s'obligarà a tancar la restauració, les instal·lacions esportives que no siguin a l'aire lliure i els espais culturals com ara els cinemes, teatres i sales de concerts (quedant exclosos museus i biblioteques). Les mesures entraran en vigor aquesta mitjanit que acabaran el 5 de gener, moment en que revisarà aquesta resolució.

Vergés ha anunciat una propera reunió amb els Consells Comarcals per tal d'acordar un paquet d'ajudes econòmiques per a tots aquells sectors afectats.

Pel que fa a la situació als hospitals, Vergés ha explicat que l'impacte assistencial en els dos equipaments és "molt elevat", per la qual cosa s'han traslladat pacients no covid en altres hospitals com el Trueta de Girona o el Comarcal d'Olot, mentre que a l'hospital de la Cerdanya s'han vist obligats a habilitar més llits per donar cabuda a tots els malalts.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha recordat que el confinament perimetral és tant d'entrada com de sortida d'aquestes comarques excepte per raons sanitàries, laborals, docents, familiars, cura de persones, retorn al domicili, intercanvi de custòdies infantils, estacions de proveïment, tràmits administratius, dret de manifestació, exàmens o causes de força major.

Respecte les trobades familiars per Nadal s'han limitat a 6 persones i dues bombolles de convivència com a màxim.

No es planteja fer-ho a la resta del territori

La titular de Salut també ha remarcat que el comportament en aquestes dues comarques és "molt diferenciat" respecte al de la resta de Catalunya, i per això no es preveuen noves mesures al conjunt del país abans del 28 de desembre. "Per sort no tenim un creixement exponencial com a principis d'octubre", ha dit.

En aquestes dues comarques, ha continuat, s'han fet diferents actuacions i cribratges per comprovar in situ quina és la situació epidemiològica. El coordinador de la unitat covid-19, Jacobo Mendioroz, ha subratllat que hi ha la percepció epidemiològica d'un augment de la població en aquestes dues zones, i això podria haver infectat els propis residents.