ERC d'Olot vol evitar que es prohibeixi l'exhibició d'estelades en actes públics

La moció es votarà al ple d'aquest dijous i la formació confia tenir el suport de CiU, que governa en minoria

La llei de l'esport diu que és el coordinador de seguretat d'un esdeveniment el que pot decidir si cal entretirar una estelada. Per això, des d'ERC d'Olot s'ha cregut convenient fer un pas més per tal d'evitar que es pugui donar aquest tipus de prohibicions a la ciutat. "Entenem que ara també hi haurà l'opinió del consistori per rebatre aquest dictamen", afirma Gómez, que confia que l'equip de govern hi donarà suport. Reconeixen que no hi ha constància de confiscació d'estelades a la ciutat però volen evitar-ho en un futur.

El text de la moció fa referència a la pregunta del diputat d'ERC-RCat-Catalunya Sí al Congrés Alfred Bosch sobre la confiscació i prohibició de banderes estelades que va plantejar aquest estiu i part de la resposta del Ministeri d'Interior. Segons el govern espanyol, aquesta és una decisió del coordinador de seguretat (el responsable de l'organització policial) i, tot i que l'exhibició en sí no és cap infracció, s'afegeix que "pot provocar una reacció adversa i violenta per part d'alguns sectors d'aficionats".

Davant aquesta afirmació, ERC d'Olot exposa que "en cap cas a la ciutat es pot considerar l'estelada com un símbol que pugui provocar reaccions violentes" i matisa que, en cas que així fos, el que s'hauria de perseguir són precisament aquestes reaccions i no pas atribuïr-ho a la presència de banderes independentistes. Així mateix, es diu que la bandera estelada és un "símbol de catalanitat, llibertat i democràcia", que està present de forma habitual a la ciutat i en els actes que s'hi desenvolupen, ja siguin esportius, culturals o de qualsevol altre índole i que "el conjunt de la ciutadania no ho veu com una ofensa o com una incitació a la violència".

Per tot plegat, demanen que el consistori rebutgi qualsevol prohibició a la presència de banderes estelades en recintes esportius i que s'insti als coordinadors de seguretat d'esdeveniments que es facin a Olot "no prohibir" ni "posar cap altre mena d'obstacle" a la presència de banderes estelades en els recintes esportius, culturals i espais públics a la ciutat. Finalment, es demana fer arribar aquest acord al Parlament, a la conselleria de Governació, al Ministeri d'Interior i a tots els clubs esportius, entitats culturals i socials.