Malestar, corredisses i desesperació entre clients i restauradors de Girona el primer dia de noves restriccions

"No ve gent tan aviat a esmorzar" assenyalen propietaris dels bars

Dos quarts de deu del matí i els bars del centre de Girona comencen a recollir taules de les terrasses i a tancar l'interior dels establiments. A partir d'aquesta hora, i fins a la una, només podran servir esmorzars per emportar en aquest primer dia de noves restriccions per frenar la propagació de la covid-19.

Restauradors de la plaça independència i de la Rambla critiquen la mesura i asseguren que han servit a pocs clients: "No ve gent tan aviat, l'hora forta d'esmorzars és quan obren les botigues o quan els treballadors de l'ajuntament o de la Diputació fan la pausa per al cafè". A partir de les deu del matí, es tornen a repetir imatges de gent fent el cafè o esmorzant en bancs del carrer.

"Tan aviat no ve ningú i, quan es comença a animar, han de prendre's el cafè i pagar a correcuita perquè ja no hi ha temps", ha explicat la responsable del bar Duran, situat a la Rambla de Girona, Margarita Garcia. Segons ha explicat, aquest primer dia de restriccions i d'obertura per franges ha estat una mica "caòtic" pel "poc marge" que hi ha per servir esmorzars.

La cafeteria normalment obre a les 8.30 del matí però avui han decidit fer-ho a les 7.30 per aprofitar la franja d'obertura marcada per als esmorzars. A primera hora, detalla Garcia, poca afluència de clients, sobretot per a un establiment amb la clientela molt lligada als treballadors de botigues, oficines o administracions del voltant. A partir de les vuit i fins a les nou s'ha començat a animar i, fins i tot, hi ha hagut un pic de feina amb cues: "Els clients habituals han vingut una mica abans però, en total, en aquesta estona he servit vuit o nou taules".

Poc abans de dos quarts de deu del matí, els darrers clients de les terrasses dels bars i restaurants de la plaça Independència que han obert apuraven el cafè mentre els treballadors s'encarregaven de recollir les terrasses, netejar, lligar taules i cadires amb cadenats i habilitar les finestretes per servir menjar per emportar.

"Estic molt emprenyat", ha afirmat el copropietari del Royal Cafè, Joan Serrà, que també ha assegurat que la franja prevista per als esmorzars es queda "curta": "Hem pogut fer 25 persones, i just quan és el moment que la gent surt i podria venir a esmorzar, ens fan tancar". "Servim per emportar per intentar allarga una mica més, però així és impossible sobreviure", ha afirmat.

Serrà és especialment crític amb els dirigents polítics perquè sosté que han adoptat les restriccions sense tenir en compte les conseqüències que tindrà per als restauradors i sense acompanyar-les d'ajudes: "Menteixen molt perquè s'omplen la boca parlant d'ajudes que no sé on van a parar, però aquí no arriben", ha denunciat. A més, també lamenta que els establiments hagin de continuar assumint les despeses i els impostos quan la feina ha caigut en picat.

La imatge de les terrasses recollides i l'interior dels bars tancats ha anat acompanyada, de nou, amb la de persones fent el cafè i esmorzant als bancs del carrer.