L'hostaleria gironina afirma que les restriccions són un ''tancament encobert''

La Federació alerta que les franges fan pràcticament "inviable" mantenir els restaurants oberts

L'hostaleria gironina afirma que les noves restriccions anunciades per frenar la propagació de la covid-19 són un "tancament encobert". El secretari de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Josep Carreras, alerta que limitar l'obertura a les franges d'esmorzars i dinars fa pràcticament "inviable" mantenir els restaurants oberts.

"És una descàrrega flagrant que fa l'administració de la responsabilitat que té d'assumir les despeses de tancament dels establiments.

Ens deixen obrir però amb tantes i tantes limitacions que no ens surt a compte, i la realitat és que a majoria del nostre sector s'està arruïnant", ha criticat. L'únic punt positiu que veuen és permetre la mobilitat entre comarques per anar a establiments hotelers.

Segons el secretari de la Federació, les cafeteries i els bars que principalment serveixen esmorzars o fan menús al migdia han pogut anar "trampejant" la situació tot i que, per les restriccions d'aforament, igualment els números "no surten".

L'hostaleria alerta que la situació més dramàtica és la dels restaurants que, a més, amb les noves restriccions no podran oferir sopars. La decisió de limitar l'obertura a esmorzars i dinars és, segons Josep Carreras, una estocada final per als restaurants: "Et deixen obrir però et posen una tapia a la porta i obliguen els empresaris a fer-se càrrec de les despeses", ha exposat.

Carreras sosté que el Govern està fen una "descàrrega flagrant" de la responsabilitat als empresaris: "En comptes d'assumir les despeses del tancament dels establiments, ens deixen obrir però amb tantes i tantes limitacions que no surt a compte". El secretari de la Federació afegeix que "la majoria" del sector "s'està arruïnant" perquè està assumint despeses de la seva butxaca i sense rebre ajudes efectives.

"Escletxa" a la temporada d'esquí

L'única nota positiva que l'hostaleria valora de les restriccions anunciades és la de permetre la mobilitat entre comarques per a nuclis familiars que tinguin reserves a establiments turístics.

Carreras sosté que és una "escletxa" per salvar la temporada d'esquí i la situació dels allotjaments de muntanya però creu que no serà un revulsiu per a la resta d'hotels o establiments.

Una "broma de mal gust"

Els restaurants de Girona qualifiquen la decisió del Govern com una "broma de mal gust" i que s'ha tornat a posar l'hostaleria com a "caps de turc" de la pandèmia. En Marc Ramos és cap de cuina del restaurant SiNoFos de Girona i assegura que la limitació horària fa "impossible" poder mantenir obert. "No és bo per a nosaltres i no és bo pel client perquè no dona temps de res", assenyala.

Ramos també carrega contra l'executiu per no haver destinat més ajudes al sector. En aquest sentit, el cuiner lamenta que es prenguin "mesures de país ric amb ajudes de país pobre". "Tinc la sensació que la colla que ho ha decidit ho ha fet sense dos dits de front", ha etzibat.

Finalment, el cap de cuina del SiNoFos considera que "no té cap sentit" que es pugui desplaçar lliurement per Catalunya per anar a establiments turístics o es pugui anar als centres comercials i ell hagi de tancar el restaurant perquè no li surt a compte mantenir-lo obert.