El Govern limita l'obertura de la restauració en franges i el confinament comarcal serà per tota la setmana

Les noves mesures entraran en vigor dilluns fins el proper 11 de gener

[REVISAT 10:19h] El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest matí les noves mesures restrictives per fer front a l'increment de contagis de covid-19 que s'han experimentat els darrers dies. Aquests canvis entraran en vigor dilluns i es mantindran fins l'11 de gener.

En aquest sentit, la restauració i l'hostaleria veurà restringit el seu horari d'obertura en dues franges: des de les 7:30h fins a les 9:30h per servir esmorzars i de les 13h fins a les 15:30h per servir dinars. La resta del temps hauran d'estar tancats per tal de reduir la interacció social. Pel que fa als establiments que serveixen menjar per emportar també podran servir sopars entre les 19h i les 22h i dur-lo a domicili fins les 23h.

Les terrasses seguiran obertes al 100% i un 30% d'aforament a l'interior de l'establiment amb taules de màxim quatre persones (6 si es tracta del mateix grup de convivència) i dos metres entre comensals. Com a novetat es demanarà que l'ús de la mascareta sigui obligatori en tot moment i només es pugui retirar per beure o menjar per, immediatament, torna-la a posar quan es vulgui seguir conversant.

Respecte els comerços a peu de carrer i en centres comercials podran seguir oberts amb un aforament màxim del 30% tot i que la restauració i els gimnasos hauran de tancar dins dels centres comercials per evitar la interacció social.

La mobilitat també experimentarà canvis. Malgrat no es tornarà a limitar la circulació en l'àmbit municipal, sí que s'ha decidit passar al confinament perimetral comarcal de dilluns a diumenge, excepte quan cal visitar familiars i gent propera durant les festes de Nadal. També s'inclou com a excepció el desplaçament a una segona residència amb la teva bombolla de convivència o bé per allotjar-te en un hotel o casa rural.

Amb tot, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha especificat que alguns dies les restriccions comptaran amb excepcions. Així doncs, la nit del 24, el dia 25, el 26 i 31 de desembre; el 1 i 6 de gener les trobades entre grups de convivència passen de 6 a 10 persones.

El toc de queda, que es manté entre les deu de la nit i les sis del matí, també tindrà variacions la nit del 24 i 31 de desembre, ampliant-se fins a la 1 de la matinada, mentre que la nit de Reis (5 de gener) començaran les restriccions a les 23h.

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha explicat que han intentat buscar la "fórmula més equilibrada" en unes mesures "quirúrgiques" fruit d'una "situació preocupant" que obliga a "frenar i fer passos enrere com altres països europeus". Amb tot, el cap de l'executiu ha confessat que "no serà el Nadal que voldríem" malgrat les excepcions per les dates senyalades.

Les noves mesures es revisaran a la meitat del període per avaluar l'evolució de la pandèmia i decidir si cal ampliar les restriccions o bé mantenir-les. Amb tot, Aragonès ha avançat que s'ha encarregat al Departament d'Interior l'elaboració d'un pla d'inspeccions que permeti un major control als establiments que treballen cara al públic per tal de garantir que es compleixin les mesures.

Budó, en aquest sentit, ha demanat el màxim rigor en el compliment de les restriccions i ha recordat que les sancions poden arribar a un màxim de 600.000 euros de multa.

La cultura i les cerimònies de culte mantenen restriccions

Les activitats culturals i les cerimònies de culte no es veuran afectades per aquesta reculada en la flexibilització. Així, la cultura seguirà oberta al 50% d'aforament o a les 1.000 persones com a màxim –sempre amb bona ventilació-, mentre que en les cerimònies religioses l'aforament serà al 30% o fins a un topall de 1.000 persones.

Retorn a l'escola l'11 de gener

D'altra banda, Budó ah recordat que el retorn a l'escola s'ha endarrerit fins a l'11 de gener. La portaveu del Govern ha dit que aquesta decisió els dóna "uns dies de marge" per detectar contagis que s'hagin pogut produir durant les festes i evitar que es traslladin al grup bombolla de la classe. "Mirarem si es pot començar el curs amb totes les garanties", ha assegurat Budó, que ha afegit que amb aquests dies que guanyen "el temps és or".

Teletreball

La portaveu també ha insistit que s'ha de fer teletreball sempre que sigui possible i ha recordat que això ajudaria "moltíssim" a reduir la mobilitat. "És un compromís de país i de tots, empreses, sindicats i treballadors", ha dit.

Budó nega discrepàncies per els restriccions

En relació a la roda de premsa per anunciar les noves restriccions, que en un inici estava prevista pel dijous al vespre, Budó ha negat que s'hagi endarrerit per discrepàncies entre els partits a Govern. "No es pot prendre una decisió de pressa i corrent, volíem avaluar i valorar què comporta cada mesura", ha explicat, i ha afegit que van preferir "esperar unes hores" per "treballar tots plegats" les diferents opcions.