El govern no anunciarà fins demà les noves mesures contra la covid

L'objectiu és que siguin modificacions "quirúrgiques" i que no es tanquin locals

El govern de la Generalitat ha ajornat l'anunci de les noves mesures restrictives per fer front a la covid-19 que havia d'explicar aquest vespre i en el seu lloc ho farà demà al matí.

Segons ha pogut saber aquest diari, les modificacions suposaran que no es passi de tram però alhora seran mesures "quirúrgiques" que no implicaran el tancament de locals.

Amb tot, les darreres informacions feien referència a que es tornaria a limitar la mobilitat els caps de setmana, passant de comarcal a municipal, mentre que també es contempla la possibilitat que la restauració només pugui obrir durant les hores dels àpats.

Es desconeix encara si les mesures del pla de Nadal que feien referència a allargar el toc de queda fins a la 1:30h i ampliar els grups bombolla fins a les 10 persones quedaran també modificats.

Simón parla d'una possible "tercera onada"

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, no ha descartat aquest dijous que l'augment actual de la pandèmia de la covid-19 sigui "l'inici d'una tercera onada". .

Simón ha admès que la situació de la pandèmia "ha canviat" a Espanya i que després d'unes setmanes amb la tendència a la baixa ara la corba ha girat "i la previsió és que segueixi pujant" almenys "fins a meitats o finals de gener". Ho ha atribuït, entre d'altres factors, al pont de la Puríssima i al relaxament de mesures a les Comunitats Autònomes.

En tot cas, també ha indicat que, a parer seu, el creixement que hi pugui haver pot ser "relativament lent", pel fet que ara s'ha ampliat molt la capacitat de detecció precoç i es tenen molt més clares les mesures d'aïllament que no pas en la primera onada. Tot i això, "necessitem vacunar molta gent perquè la tercera onada sigui petita", ha dit, per la qual cosa ha instat a vigilar de manera estricta totes les mesures de restricció, tant les institucionals com les personals, per controlar els contagis.

El Col·legi de Metges de Barcelona, preocupat

Jaume Padrós demanar ahir en declaracions a 'El Periódico' tancar bars davant l'augment dels índex que marquen l'evolució de la pandèmia.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona lamentava que a bars i terrasses hi ha usuaris que no respecten les distàncies o no porten mascareta quan no consumeixen i opina que tenint en compte la pujada de la corba, aviat caldrà "fer sacrificis" a Catalunya. En aquest sentit opina que el pla de Nadal dissenyat pel Procicat "com a mínim s'ha de revisar".

Indicadors negatius a Girona

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha confirmat avui que les darreres hores han mort 4 pacients per coronavirus, el que representa un acumulat de defuncions a la regió sanitària de Girona de 1.233 en total.

Pel que fa al nombre de casos hi ha un total de 39.485 contagis, 350 més que ahir. Pel que fa a la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) se situa en 1,16 i creix una dècima mentre que la mitjana a Catalunya se situa en 1,34 i creix dotze centèsimes.

L'índex de rebrot (iEPG) se situa en un valor de 362 sobre 100, superant així el risc alt. Ahir l'índex es trobava en 297, ha crescut 65 punts. Aquesta xifra encara és superior a la mitjana de Catalunya que avui se situa en 274 punts.

Finalment, hi ha 212 persones hospitalitzades (3 més que ahir) a la regió de Girona de les quals 345 es troben en estat greu* (els mateixos que ahir).

*Les dades d'ingressats a l'UCI reporten la informació de llits de crítics de centres del Sistema Sanitari Públic de Catalunya (SISCAT) i també dels centres privats a tot Catalunya.