Les restriccions tornaran abans de Nadal per l'increment de casos de covid-19

El govern podria anunciar avui quines mesures s'aplicaran

Els indicadors del coronavirus no són bons i així ho van reflectir ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, com també el vicepresident, Pere Aragonès i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

La velocitat de contagi porta dos dies disparada mentre que també creix el risc de rebrot i l'ús de test d'antígens permet fer una fotografia més acurada de la situació en la que es troba el país. Fins a dia d'avui ja s'havien comptabilitzat 11.000 casos nous en el global de Catalunya en el que portem de setmana, mentre que en tota la setmana passada se'n van registrar 7.900. No s'obtenien aquests xifres des de principis del mes d'octubre.

Ahir Vergés ja va avançar que es faran passos enrere "sí o sí" en el pla de flexibilització i de Nadal previstos, tot i que no en va detallar quins serien. Fins i tot el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer una petició ahir a totes les comunitats autònomes que endureixin els plans previstos per les festes nadalenques, prec que anava acompanyat per les demandes del Ministeri de Sanitat.

Sobre aquesta qüestió, Vergés va recordar que Catalunya ja va dir en el seu dia que tenia el seu propi pla de Nadal. "Nosaltres analitzem les dades i si han de ser més restrictives seran més restrictives", va dir.

Argimon assenyalava ahir que "no estem bé i m'atreviria a dir que anem malament". Va afegir que la situació és conseqüència d'haver incrementar la mobilitat i la interacció – va qualificar d'"impressionants" les imatges de Barcelona durant el pont de la Puríssima- però no creia que el pla de reobertura hagi estat un error tenint en compte les possibilitats econòmiques del país. "Si fóssim un país ric les decisions que prendríem serien diferents", va reiterar.

El Col·legi de Metges de Barcelona, preocupat

Jaume Padrós demanar ahir en declaracions a 'El Periódico' tancar bars davant l'augment dels índex que marquen l'evolució de la pandèmia.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona lamentava que a bars i terrasses hi ha usuaris que no respecten les distàncies o no porten mascareta quan no consumeixen i opina que tenint en compte la pujada de la corba, aviat caldrà "fer sacrificis" a Catalunya. En aquest sentit opina que el pla de Nadal dissenyat pel Procicat "com a mínim s'ha de revisar".

Les seves declaracions van arribar poc després de les de Vergés anunciés que calia fer passos enrere.