Les escombraries s'han començat a acumular a l'exterior de la majoria de contenidors de Figueres (Alt Empordà) en el primer dia de vaga indefinida. La convocatòria va començar aquest dimarts a les nou del vespre i aquest matí ja es podia notar als carrers, especialment a la zona del centre on la brossa al terra contrastava amb negocis oberts i la decoració nadalenca.
El president de Comerç Figueres, Frederic Carbó, diu que la vaga arribar en un moment on els comerciants són "especialment vulnerables" i que "ara no toca". També demana participar a les negociacions i recorda que abans de la convocatòria, la ciutat "ja no estava neta".
"Si es hora de trencar-ho tot, hauríem de començar a mirar-ho tot: contractes, nòmimes i gestió per saber perquè no es posen d'acord", ha dit.
Carbó ha explicat també que han demanat als seus associats que intenten ordenar al màxim la brossa que generin i que es netegin la zona exterior dels seus establiments per minimitzar al màxim els efectes.
"L'Ajuntament no és part legitimada en la negociació"
Els sindicats reclamen seguretat jurídica que els garanteixi que els treballadors mantindran les mateixes condicions laborals encara que se separin serveis o es municipalitzin –com passarà amb l'enllumenat públic i, molt probablement, amb la neteja viària-. L'equip de govern, en canvi, manté que aquesta garantia se'ls ha donat per escrit des de Fisersa.
En un document que han enviat aquest dimecres, a més, asseguren que tot i que és "qui paga el servei" no és "part legitimada en la negociació".
Un nou conveni "no tindria validesa"
Diuen també que el conveni ciutat signat per l'anterior equip de govern amb l'alcaldessa Marta Felip al capdavant per aturar la vaga del 2016 "mai ha estat registrat pel departament de Treball" i que ha estat refusat pel Jutjat Social, pel TSJC i que, a més, no s'ha acceptat a tràmit el recurs de cassació interposat davant del Suprem. "Per tant, no és un conveni legal vigent i signar-ne un no tindria validesa real", afirmen en un comunicat.
El govern municipal defensa de nou la necessitat de municipalitzar els serveis d'enllumenat i neteja viària perquè consideren que no han estat eficients en els darrers anys. En el cas de l'enllumenat, asseguren que suposarà un important estalvi anul•la de més de 230.000 euros i, en el de la neteja, recorden que l'Ajuntament ha disposat 1,5 MEUR per invertir en la compra de nova maquinària perquè no s'ha renovat des de l'inici de la concessió d'Ecoserveis (2001).
Fisersa vol continuar negociant
També remarquen que hi ha hagut dues reunions de mediació i que Fisersa està "disposada a reunir-se amb els treballadors les vegades que calgui amb la voluntat de clarificar la situació i aclarir dubtes". Asseguren, però, que aquest dimecres al matí es va citar els dos representants dels sindicats convocants i que no hi van acudir. El Consell d'Administració de Fisersa ha acordat tornar a citar el comitè de vaga per continuar negociant.
Els comerciants reclamen que se solucioni
Un altre dels sectors més afectats per la vaga és el comerç de la ciutat, que afronta la convocatòria en plena campanya de Nadal i després de diverses setmanes de tancament de diversos negocis per les restriccions. Carbó diu que la vaga és el símptoma que "les coses no s'estan fent bé". En aquest sentit, diu que si la vaga és "tan important", no és moment de fer-la i demana que tothom s'assegui a negociar. "Nosaltres com a autònoms i petits empresaris paguem impostos per tenir la ciutat neta i paguem per treballar", afirma.
Carbó diu també que cal anar a l'arrel del problema i reivindica formar part de les negociacions. A més, recorda que la vaga arriba en un moment en què Figueres ja té importants mancances de neteja i diu que estan "molt decebuts".
Per pal·liar-ne els efectes, l'associació ha fet arribar als establiments adherits un comunicat on els demana que intentin ordenar al màxim les deixalles i els cartrons i que també es facin càrrec d'escombrar l'exterior dels seus negocis per "mantenir la ciutat amb certa normalitat".