Girona engega la seva alternativa a l'Equus

El concurs morfològic de cavalls de raça permet a la Fira estalviar-se més de 390.000 euros

La crisi econòmica ha tocat de ple el saló de referència del cavall i el poni, l'Equus. A partir d'ara, aquest certamen passarà a celebrar-se cada dos anys, sobretot per les dificultats pressupostàries amb què es trobava Fira de Girona a l'hora d'organitzar-lo.

De totes maneres, però, com destaca la directora de la Fira, Anna Albar, no era bo posar un parèntesi amb el lligam que anualment tenia la ciutat amb els criadors. "Ens interessava no trencar aquesta vinculació, per evitar que el sector perdés la referència amb Girona", concreta Albar.

Per això, s'ha buscat una alternativa: el Campionat de Catalunya de cavalls de pura raça espanyola. El concurs, que ha arrencat aquest 2012, se celebra des d'avui i fins diumenge. Hi participen 101 cavalls i eugues de 37 ramaderies, la majoria de les quals són de Catalunya, tot i que també n'hi ha d'Àvila, València o Mallorca.

Es tracta d'un concurs morfològic (a diferència de l'Equus, aquí no hi ha exhibicions de doma ni altres espectacles). El campionat és l'únic que se celebra a Catalunya puntuable per a la final estatal que se celebrarà el mes de novembre a Sevilla.

L'organització del campionat ha anat a càrrec, sobretot, de l'Associació estatal de criadors de cavalls de pura raça espanyola, que hi aporta uns 36.000 euros. El seu president, Jaime Molina, destaca que el concurs també serveix per posar en relació els criadors amb possibles compradors, que poden tancar-hi tractes.

Actualment, el preu mitjà d'un cavall jove es pot situar entre els 3.000 i els 10.000 euros. Abans de la crisi, però, aquestes quantitats s'enfilaven fins als 6.000 i 20.000 euros.

De 410.000 a 18.000 euros

Optar per l'alternativa del campionat també ha permès a Fira de Girona reduir substancialment el pressupost que destinava a l'Equus. Segons concreta Anna Albar, l'estalvi s'ha enfilat més amunt del 20%, passant dels 410.000 euros que es destinaven al saló del cavall i el poni als 18.000 que han posat per al concurs.

"Fira de Girona n'ha assumit una part molt petita, perquè els empresaris del sector són els qui s'han fet càrrec del gruix més important", ha indicat Albar. I hi ha afegit: "Es tracta d'una opció més modesta, per exemple, a l'Equus hi havia 475 boxes, i aquí n'hi ha 123; a més, a l'Equus els cavalls entraven i sortien en un sol dia, i aquí s'hi queden tots els dies del concurs".

El primer Campionat de Catalunya de cavalls de pura raça espanyola també està obert al gran públic, que hi té l'entrada gratuïta.

El president de l'Associació estatal de criadors ha destacat que el concurs s'ha fet amb voluntat "modesta" i amb l'afany de mantenir-lo en els propers anys, fins i tot com a part de les activitats que es facin dins l'Equus. Per últim, Jaime Molina ha lamentat que va ser "un error" traslladar l'Equus de Girona a Barcelona, perquè en altres llocs d'Europa "aquestes fires i grans salons eqüestres no es fan a grans ciutats". I com a exemple, ha posat el cas de la fira que es fa a Verona, a Itàlia.