Protecció Civil creu que caldrà reflexionar sobre el pla de Nadal per culpa de pont

Molta gent ha anat a les segones residències i mediten allargar el confinament de cap de setmana fins el dimarts

El subdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha afirmat que si el pont de la Puríssima es tradueix en un increment de casos, caldrà fer una "reflexió" sobre les mesures del Nadal. Aquesta haurà de ser entorn a si les mesures "estan adaptades al nivell de risc", ha dit a TV3.

Segons ell, la situació és "molt límit" i per això cal fer una reflexió de manera "racional" i no emocional. El responsable ha atribuït a la "fatiga pandèmica" part de les aglomeracions en eixos comercials que s'han vist en aquests dies i, encara que la seva continua havent molta gent que fa un esforç seguint les recomanacions del Procicat, serà inevitable que hi hagi un repunt de casos .

De fet, ha posat com a exemple el que ha passat als EUA amb el Dia d'Acció de Gràcies, que va precedir a un augment de casos fins a superar tots els rècords fins a la data al país. Delgado no ha volgut "traslladar un missatge negatiu", però ha avisat que si hi ha una pujada de casos, s'haurà de reflexionar sobre les mesures que es proposen per Nadal.

D'altra banda, ha afirmat que les imatges de cures al carrer per entrar a botigues demostra que es controlen els aforaments però ha dit que les concentracions als eixos comercials han de ser "objecte d'anàlisi" per l'obertura o no dels centres comercials, especialment els que estan a l'aire lliure, per a "esponjar" l'activitat.

Delgado ha assegurat que la recomanació de cara al Nadal és "clara" i que va en la direcció de limitar les trobades a la bombolla de convivència. Ha afirmat que el màxim de 10 persones i dues bombolles és un màxim: "Qui pugui ha de fer menys, el missatge és clar per part de l'administració".

Allargar el confinament de cap de setmana

Pel que fa a la mobilitat registrada a les segones residències, Delgado ha evidenciat que n'hi ha hagut durant el pont tot i les restriccions i que els retorns han baixat entre un 21% i un 25% respecte a l'any passat, tot i que falten per comptabilitzar els dades d'aquest dimecres al matí. En aquest sentit, ha admès que està sobre la taula la possibilitat d'allargar el confinament municipal de cap de setmana a dilluns i dimarts amb l'objectiu d'acabar amb la "picaresca" que es detecta i que es tradueix en tornar més tard.

A l'espera de les dades epidemiològiques que reflecteixin la situació de la covid-19 a Catalunya després del pont de la Puríssima i de la possible afectació de la mobilitat i les aglomeracions viscudes el passat dilluns i dimarts, les xifres notificades pel departament de Salut emprenen, de nou, un camí lleu de millora després de cinc dies estancats.

Aquest dimecres, el departament mostra les dades compreses entre el 29 de novembre i el 5 de desembre. En aquesta actualització, el nombre de nous positius amb proves PCR i test d'antígens és de 853, per tercer dia consecutiu per sota de 1.000 i aconseguint un total de 319.894. En aquesta setmana, la taxa d'infecció per cada 100.000 habitants ha caigut de 100 (98,9) i permet que la incidència acumulada els últims 14 dies sigui d'una mica més de 212.

Pel que fa als centres comercials, ha explicat que des de Protecció Civil fa mesos que analitzen "com poder donar garanties perquè reprenguin aquesta activitat". "El que hem vist aquests dies ha de ser objecte d'anàlisi per veure què hem de fer els propers dies per a l'adaptació de la mobilitat comercial", ha manifestat.