Margaret Keenan, de 90 anys, primera al món en rebre la vacuna Pfizer contra la covid-19

El Regne Unit comença avui la campanya de vacunacions

El Regne Unit ha donat aquest dimarts el tret de sortida a la campanya de vacunació contra la covid-19, convertint-se així en el primer país que administra dosis als seus ciutadans.

Després que les autoritats reguladores autoritzessin l'ús de la vacuna de Pfizer i BionTech i es mobilitzés una quantitat de recursos ingents –exèrcit inclòs- per fer-la arribar als hospitals, el servei nacional de salut (NHS, per les seves sigles en anglès) ha començat a administrar les 800.000 dosis de què disposa el govern britànic.

Abans que acabi l'any, l'executiu té previst vacunar a quatre milions de persones. A les 6.31 hores d'aquest dimarts, una dona de 90 anys, Margaret Keenan, s'ha convertit en la primera persona que ha rebut la vacuna de Pfizer.

Keenan, que la setmana vinent complirà 91 anys, ha estat vacunada al seu hospital local de Coventry, situat al bell mig de la Gran Bretanya (uns 150 quilòmetres al nord-oest de Londres). En declaracions recollides a una nota emesa pel mateix NHS, Keenan ha reconegut que és "el millor regal d'aniversari" que podia haver rebut i celebra que en els pròxims dies pugui tornar a reunir-se amb els seus familiars. "Tinc moltes ganes d'estar amb els amics i la família per celebrar el cap d'any, després d'estar sola durant gairebé tot l'any", ha dit.

Pel cap de l'NHS, Simon Stevens, la campanya de vacunació que ha començat aquest dimarts és "una fita més que remarcable", ja que l'administració de dosis es produeix "en menys d'un any després que es diagnostiqués el primer cas de covid-19". "Envio un profund agraïment als científics i doctors que han treballat sense parar i als voluntaris que han format part dels assaigs clínics; han trigat mesos a aconseguir quelcom que normalment triga anys", ha afegit.

Steves també ha volgut subratllar que el Regne Unit s'enfrontarà a la campanya de vacunació "més gran que s'hagi vist al país" i que es trigarà "alguns mesos" en completar-la. És per això que ha demanat "precaució" a la ciutadania davant un escenari que ha d'esdevenir "el punt d'inflexió definitiu en la lluita contra la covid-19".