El Consorci de l’Estany finalitza els treballs de millora al sector dels Amaradors, al nord de l’Estany

Les actuacions amb un pressupost de 57.803,82 euros

El Consorci de l’Estany ha finalitzat els treballs de reforma del sector dels Amaradors, a la zona nord de l’Estany. Les obres s’han fet amb l’objectiu d’intervenir en la conservació d’hàbitats i espècies d’interès, amb una intervenció directa sobre ells, i ordenar l’ús públic en aquest sector per facilitar la visita i la conservació del patrimoni natural i paisatgístic de l’Estany.

Entre altres intervencions, s’han millorat hàbitats i espècies d’interès amb actuacions per potenciar i augmentar la superfície d’aiguamolls calcaris amb mansega i la creació de nous nuclis de la falguera d’aiguamolls, una espècie que només viu a l’Estany i que es troba amenaçada i protegida.

També s’ha reparat el bagant de sortida d’aigua de la llacuna dels Amaradors per controlar-ne la inundabilitat i afavorir hàbitats propicis per espècies d’interès com la tortuga d’estany. Igualment també s’han podat i retirat arbres morts i en perill de caiguda, s’han eliminat espècies de flora invasora que el Consorci de l’Estany controla i s’ha reordenat la xarxa de camins a peu del sector dels Amaradors, amb l’eliminació de camins no volguts i la millora del ferm d’alguns dels camins existents. A més, s’ha col·locat una tanca delimitadora en un tram de camí on els usuaris tenien tendència a obrir camins paral·lels.

Pel que fa a les infraestructures, s’ha eliminat un mirador que no s’utilitza, s’ha millorat la passera i s’ha reubicat l’aguait dels Amaradors a un punt més proper a la xarxa principal de camins a peu i amb vistes al lòbul nord de l’Estany.

El president del Consorci de l’Estany, Francesc Castañer, ha destacat que “les obres han suposat una millora a les infraestructures i els camins i aporten una excel·lent visita al sector nord de l’Estany fent compatible el gaudi del visitant i la conservació de la natura i el paisatge”.

Les obres, han suposat una inversió de 57.803,82 euros, que s’han finançat amb 52.023,44 euros per part de la Generalitat de Catalunya, a través de la convocatòria d’ajuts per actuacions en els espais naturals protegits de Catalunya. La resta, 5.780,84 euros els ha aportat el mateix Consorci de l’Estany.

Des del Consorci de l’Estany sempre s’ha treballat afavorint els de persones més desfavorits, és a dir, amb Centres Especials de Treball. El projecte és una clar exemple d’aquesta col.laboració. S’ha treballant amb un equip d’aproximadament 12 usuaris pel desenvolupament de les accions de millora de l’entorn del sector dels Amaradors.