El Govern confirma que Catalunya no passarà dilluns al segon tram del pla de flexibilització

Les dades epidemiològiques han empitjorat els darrers dies

S'ha confirmat la tendència negativa que dimarts va avançar El Gerió Digital i aquest matí el Govern, després de la reunió amb el Procicat, ha determinat que Catalunya no passi dilluns al segon tram del pla de flexibilització que havia dissenyat la Generalitat de Catalunya.

Així ho ha confirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una compareixença a primera hora d'aquesta tarda on ha desglossat les xifres d'avui on en sis regions sanitàries ja superen el 0,9 en la velocitat de contagi i que la regió de Girona és la més elevada de tot el país. "Per responsabilitat ens quedem al tram 1", ha dit la consellera que ha confessat que en els darrers dies Catalunya ha experimentat un "creixement sobtat", passant de 0,78 a 0,92 en quatre dies.

A nivell pràctic això comporta que durant quinze dies més Catalunya es quedi al primer tram, allargant-se, mínim, fins el 20 de desembre. Tot plegat suposarà que per les festes de Nadal encara hi haurà confinament perimetral de cap de setmana que, en cas d'avançar per aquelles dates al segon tram, seria comarcal en comptes de municipal. Amb tot, Vergés ha assegurat que els dies 24 i 25 de desembre les restriccions de mobilitat s'aixecaran perquè els ciutadans puguin passar les festes amb les seves famílies si es troben en un altre comarca.

Conseqüències de no avançar

Una de les principals causes de mantenir-se en el primer tram significa que els grans magatzems no podran obrir. La setmana passada el centre comercial Espai Gironès de Salt va convocar una protesta per part dels propietaris dels comerços on asseguraven donar per perduda la campanya del Black Friday i de Nadal.

Pel que fa a l'hostaleria i la restauració tampoc podran ampliar la capacitat d'aforament que havia d'incrementar-se fins el 50% en interior, com també els espais culturals que haurien pogut encabir un 70% de l'aforament.

Sens dubte però, l'impacte més important tindrà a veure amb la mobilitat, ja que el confinament perimetral del cap de setmana municipal s'allargarà fins el 20 de desembre i el comarcal, en cas d'entrar al segon tram en la propera revisió del Procicat, no s'aixecaria fins el 4 de gener de 2021.