El Bisbat de Girona i l'Ajuntament d'Olot han signat la cessió d'una part de l'edifici de la Divina Providència per tal que el consistori pugui fer-hi projectes socials i educatius.
Aquest edifici havia estat un convent de monges clarisses, on el 1892 van començar a fer tasques educatives per a famílies vulnerables. El desembre de 2018, les poques monges que hi quedaven van abandonar l'edifici, però van demanar que el cedissin a l'Ajuntament per poder-hi fer projectes formatius.
Una cessió que s'ha oficialitzat aquest dilluns 30 de novembre. De moment, l'alcalde d'Olot, Pep Berga, ja ha avançat que el pati i part dels espais interiors seran per a l'agrupament d'escoltes, però ja estan treballant en altres projectes.
L'edifici de la Divina Providència pertanyia a l'ordre de les clarisses, quan el 1892 van arribar a la capital garrotxina per ajudar a les famílies vulnerables i educar a les noies de la ciutat sense recursos. Al llarg de la seva història el convent havia arribat a reunir fins a una trentena de monges que hi treballaven. Amb el pas dels anys i la falta de vocació, aquesta xifra havia anat disminuint. El desembre del 2018, però, les monges van decidir abandonar l'edifici per traslladar-se a l'antic hospital de Sant Jaume, on actualment segueixen vivint-hi dues dones.
En el moment en què l'ordre va deixar de fer servir l'edifici, va mostrar al Bisbat el seu desig de poder-lo cedir a l'Ajuntament d'Olot per tal que aquest hi fes activitats educatives i socials, mantenint l'esperit que havia tingut la tasca de les clarisses des de la seva fundació. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha destacat que ha estat "una situació senzilla però complexa" de gestionar.
El principal motiu és que hi han hagut d'intervenir molts agents abans que l'edifici no pogués cedir-se a l'Ajuntament d'Olot. Per una banda, calia que la priora de les clarisses acordés la cessió. A la vegada, des de Roma havien de donar-hi el vistiplau i donar la propietat al Bisbat de Girona, que fins en aquell moment era de l'ordre religiosa. Una vegada aconseguit aquest pas, la diòcesi gironina va contactar amb l'Ajuntament d'Olot per pactar la cessió de l'edifici.
De tota manera, la Divina Providència compta amb una superfície total de 3.793m2. La resta de l'espai que no s'ha cedit seguirà a mans del Bisbat, on hi ha les oficines de Càritas a Olot. En aquest sentit, l'entitat mantindrà tot l'espai que tenia fins ara.
Un espai per als escoltes
L'Ajuntament d'Olot encara està estudiant quins projectes educatius i socials hi engegarà en aquest nou espai. L'alcalde, Pep Berga, ha avançat que alguns d'ells ja estan en fase molt avançada, però ha preferit esperar-se a tancar alguns acords abans d'anunciar cap projecte.
El que sí que ha avançat l'alcalde és que el pati servirà els caps de setmana per a l'agrupació d'escoltes del municipi. Fins ara estaven al Molí d'en Climent, però no hi podien seguir per la falta d'espais condicionats. Per això estava previst que des d'aquest curs escolar es poguessin traslladar al pati de l'edifici de la Providència. De tota manera, la situació sanitària ha impedit que aquesta activitat hagi pogut començar.
A més, l'Ajuntament ha anunciat que aprofitarà que la cessió de propietat ja és oficial per a començar a fer algunes obres menors a l'edifici. Es tracta d'adaptacions a les normatives de seguretat, com ara la instal·lació de sortides d'emergència, canvis de quadres de llum o millorar-ne l'accessibilitat.