Girona atura 103 desnonaments aquest any i aconsegueix 20 lloguers socials

Conclou el procés participatiu del futur Pla Local d’Habitatge de Girona

L’Ajuntament de Girona ha finalitzat el procés participatiu del futur Pla Local d’Habitatge. Les conclusions seran adoptades per l’equip redactor del pla per a valorar-ne les propostes i justificar-ne la seva adopció en la concreció del document. Així ho han explicat aquest matí en roda de premsa, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, i la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Girona, Annabel Moya.

El procés s’ha estructurat en quatre eixos de debat: ampliar i gestionar eficaçment el parc d’habitatges social i assequible; garantir un habitatge de qualitat; facilitar l’accés a l’habitatge i respondre a l’exclusió residencial; i vetllar per un funcionament correcte i equitatiu del mercat. El procés s’ha vehiculat a través de quatre tallers, en els quals hi han participat un total de 24 entitats.

Entre les conclusions destaca la necessitat d’una estratègia en matèria d'habitatge a mitjà i llarg termini que permeti i garanteixi el dret a l'habitatge. Aquest any, des del mes de gener fins a principis de novembre, des del Servei Municipal d’Habitatge s’han aturat 103 desnonaments i s’han aconseguit 20 lloguers socials i se n’estan tramitant 24 més.

Cal tenir en compte que de maig a juny es va aplicar una moratòria als desnonaments. “Tenim una emergència residencial, i ara més que mai amb la crisi de la covid-19. Des del govern de Girona reforçarem el servei de mediació per evitar desnonaments d'una banda i de l'altra, garantir l'alternativa de l’habitatge”, ha afirmat la regidora d’Habitatge, Annabel Moya.

Proporcionar suport i ajuda a les situacions de pobresa energètica és un altre dels aspectes que s’està treballant des de l’Ajuntament de Girona, així com fomentar uns edificis i habitatges en entorns amb bona qualitat ambiental, sostenibles, adaptats, energèticament eficients i físicament accessibles. L’objectiu també és facilitar l’accés a l’habitatge a col·lectius com la gent jove, gent gran, persones amb mobilitat reduïda i famílies monoparentals. Per fer-ho, es treballarà amb l’àrea urbana, l’Agència de l’Habitatge, la Diputació de Girona i els agents socials i privats de la ciutat.

Una altra de les conclusions que el procés participatiu del Pla Local d’Habitatge ha arribat és la necessitat de posar en marxa polítiques per incrementar el parc d'habitatge accessible amb la cooperació o cessió de solars o incrementant els habitatges públics. En aquest sentit, l’Ajuntament de Girona invertirà 2,5 milions d’euros per la compra d’immobles i destinarà un solar a la construcció de 57 pisos al barri de Can Gibert. Alhora, s’ha reactivat la Taula de l’Habitatge.

“Estem estudiant la manera més eficaç i ràpida per la mobilització del parc buit d’habitatges propietat de grans tenidors, així com augmentar el nombre de pisos de la borsa municipal d’habitatge a través d’accions per fer-la més atractiva a petits propietaris”, ha afirmat la regidora.

“Estem en una crisi social i econòmica sense precedents, i des del govern de Girona hem de donar resposta”, ha afirmat el vicealcalde Quim Ayats, remarcant la importància de treballar polítiques d’habitatge “des d'una perspectiva d'àrea urbana”. “Tenim un compromís amb la ciutadania i creiem necessari donar un impuls en l’àmbit de l’habitatge, perquè ara més que mai hem de garantir aquest bé essencial, hem de garantir el dret a l’habitatge, i això s’aconsegueix millorant les polítiques socials”, ha assegurat.