Dos trens i centenars d'autobusos surten cap a la gran manifestació a Barcelona

Estelades, senyeres, moltes famílies i grups de joves entre els manifestants

En tren, en bus o per carretera, els gironins han acudit de forma massiva a la manifestació d'aquesta Diada a Barcelona. L'èxit de convocatòria ha estat absolut i els dos trens que els ajuntaments de Figueres i Girona han noliejat especialment per a l'ocasió es van omplir en qüestió de poc temps. El primer comboi ha sortit a tres quarts de 3 de la tarda des de Figueres i ha fet parada a Girona poc després d'un quart de 4. El segon, ha passat uns 20 minuts després.

Els mateixos regidors han actuat de revisors i s'han encarregat d'organitzar els dos trens. Han muntat un punt d'accés per on havien de passar els viatgers i ensenyar els bitllets i després han organitzat la gent al principi de l'andana o al final segons si anaven en un tren o a l'altre. Els trens pararan a l'estació de Passeig de Gràcia però per a la tornada, per motius organitzatius, els hauran d'anar a buscar a l'estació de França. Els alcaldes de Girona i Figueres, Carles Puigdemont i Santi Vila, juntament amb regidors també han viatjat en tren.

"Aquest és el tren gironí cap a la independència", han cridat un grup de joves des de dalt del tren. De fet, els centenars de persones que esperaven el tren a l'estació de Girona han rebut el comboi amb crits d'"independència" i entre aplaudiments. Entre els gironins que han decidit anar a Barcelona a sumar la seva veu al clam independentista convocat per l'ANC, moltes famílies al complet amb avis, pares, fills i també molts infants i fins i tot nadons. També molts grups de joves han decidit participar a la manifestació.

L'Adriana, una romanesa que fa sis anys que viu a Catalunya, és una de les persones que han agafat el tren. "Ara farà sis anys que visc aquí i em sento catalana 100%", ha explicat. El seu desig: "que avui sigui un moment històric i poder explicar, d'aquí a uns anys, que quan Catalunya va obtenir la independència jo hi era cridant 'Visca Catalunya lliure'".

La Rosa Maria Jaumà i la seva família també han decidit anar a la manifestació de Barcelona. Feia anys que no participaven en cap manifestació de la Diada perquè coincideix amb altres compromisos familiars però aquest any han decidit que era "la primera prioritat". "Hem de demostrar que tots els catalans anem a la una i que hem dit prou", ha explicat.

Des de l'anada però ja pensant en demà, en Xavier Carrera de 60 anys i veí de Cassà de la Selva ha fet una crida als representants polítics catalans perquè "escoltin" la veu del poble i actuïn en conseqüència. "Molt parlar però fins ara no han fet res", ha afirmat.

Més de 200 autobusos

La demanda popular ha desbordat totalment les seccions locals de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que hagut d'anar a buscar autobusos per llogar a poblacions properes a Barcelona i inclús al sud de França perquè la flota de lloguer es comarques gironines s'havia esgotat. Ja fa dies que la previsió de 200 autobusos s'ha superat amb escreix. Des de Girona ciutat han sortit una cinquantena de busos i, segons càlculs de l'ANC, només de la comarca del Gironès n'han sortit un centenar.