Nova protesta dels comerços tancats a l'Espai Gironès que reclamen poder obrir

Asseguren que el 'Black Friday' i el Nadal representen un 30% de les vendes anuals

Protesta davant el centre comercial Espai Gironès de Salt (Gironès) perquè el pas al tram 1 de la desescalada manté tancades aquelles botigues no essencials. En aquest cas, més d'un centenar de les 122 que hi ha al centre. Personal i propietaris dels establiments –la majoria, franquícies- s'han concentrat a les portes de l'Espai reclamant a la Generalitat que els permeti reobrir ja.

Portaven cartells amb els lemes 'Volem treballar', 'Injustícia' i 'Som espai segur'. Els afectats sostenen que el 'Black Friday' –que ja han perdut- i la campanya de Nadal els suposen fins al 30% dels ingressos anuals.

A més, critiquen que les botigues del centre comercial hagin de tancar quan la resta de comerços (aquí també, grans superfícies) ja han reobert.

"Per què les grans tendes poden i nosaltres no? Això no té sentit", es queixava la gerent de les franquícies de Tezenis i Calzedonia a l'Espai, Maru Gurnia. "Es pensa que en un centre comercial només hi ha grans cadenes i això no és cert; molts som petites empreses", hi afegia, lamentant que a nivell econòmic la situació se'ls està convertint en "inassumible".

De la mateixa manera també s'expressava la cofundadora de Yagurt, Glòria Salomó. A l'Espai Gironès l'empresa té un quiosc al primer pis, però la seva xarxa de botigues també està present arreu del territori. I aquestes, poden obrir. "No té cap mena d'explicació, perquè dins un centre comercial hi ha molt de petit comerç; ja no esperem respostes racionals, però sí que demanem que ens ajudin", es lamentava.

Durant la protesta, els qui s'han concentrat davant les portes de l'Espai Gironès han exhibit pancartes on es llegia 'Volem treballar', 'Injustícia' o 'Som espai segur'. Actualment, de les 122 botigues que hi ha dins el centre comercial, les restriccions pel coronavirus en mantenen 105 de tancades (inclosa la restauració). Només poden obrir les de serveis essencials, com les de telefonia, el supermercat, la farmàcia, l'òptica o –també- les perruqueries.

"Discriminació molt grossa"

El gerent de l'Espai, Pau Jordà, que ha donat suport a la protesta, critica que els centres comercials estan patint "una discriminació molt grossa". Explica que no entenen "la manca de diàleg" per part de Salut, que ha decidit mantenir-los tancats "de manera unilateral".

Jordà diu que fins i tot hi havia hagut un acord que els permetria obrir al 30% amb el pas al tram 1, però que va quedar en paper mullat. El gerent també subratlla que l'Espai Gironès ha fet els deures en matèria de seguretat davant la covid-19, i que no els seria difícil controlar aquest percentatge (perquè tenen comptadors que controlen en tot moment qui entra i qui surt del recinte).

Jordà explica que els comerços que hi ha dins l'Espai Gironès donen feina a unes 800 persones i que fins a un 37%, tot i tenir el rètol d'una gran cadena, en realitat qui hi ha al darrere és un franquiciat. "Per tant, estem parlant que al darrere hi ha una família que necessita obrir per poder menjar i portar diners", lamenta.

Fins al 30% dels ingressos anuals

Pau Jordà no amaga que la situació "és greu" perquè el 'Black Friday' –que ja s'ha perdut- i la campanya de Nadal representen fins al 30% dels ingressos anuals de les botigues. "Hi ha comerciants que em deien que si ara podien obrir, tot i fer menys calaix que altres anys, això els permetria aguantar; però si no, el perjudici serà molt greu", afirma.

Des de l'Espai Gironès, a més, s'han donat ajudes als comerços arran de la pandèmia. Sobretot, allò que s'ha fer és rebaixar-los els arrendaments. "I som sensibles amb tothom qui ens demana ajuda", diu el gerent. I conclou: "És molt fàcil dir que es tanquin els centres comercials, però molts estan formats per petits comerços, i l'Administració això ho ha d'entendre i ha de voler dialogar".

La d'aquest dimecres ha estat la segona acció dels comerços ubicats a l’Espai Gironès. El dia 20 de novembre van col·locar una espelma encesa a la porta de cada establiment, com a acció també de protesta. En aquest cas l’acte es va fer seguint una convocatòria també a tot Catalunya per denunciar la delicada situació en la que es troben molts autònoms i treballadors després d’estar tancats gairebé quatre mesos arran de la pandèmia.