La Plataforma d'Habitatges d'Ús Turístic de Lloret demana que s'aixequi la moratòria de noves llicències

Asseguren que els turistes que s'hi han allotjat han ajudat a mantenir la temporada d'estiu al municipi

La Plataforma d'Habitatges d'Ús Turístic de Lloret de Mar (Selva) es va constituir fa dos anys i està formada per dinou empreses del sector amb prop d'un miler d'habitatges dels gairebé 3.000 que hi ha a Lloret de Mar. L'entitat es va crear per defensar els interessos del sector i per fer front a la prohibició d'obtenir noves llicències a Lloret de Mar.

Els portaveus de la Plataforma, Jordi Ortiz de Zevallos i Gonçal Pastor, han explicat que "la regulació del sector ens ha ajudat a professionalitzar-nos, però també va fer sorgir més habitatges il·legals que no complien la normativa o que no van obtenir llicència". A més, afegeix Ortiz, "des que es va aprovar el tancament de noves llicències d'habitatges les nostres empreses tenen data de caducitat perquè perdem propietats que no podem substituir o agafar-ne de noves per la prohibició".

Ortiz de Zevallos assegura que als HUT treballen "amb un turisme familiar amb una bona renda per càpita". I per això, afegeix: "Pensem que el moment que estem vivint ens ha de servir per fer un canvi en el model turístic del nostre municipi i buscar noves solucions i propostes".

En aquest sentit, des de la Plataforma destaquen que durant la temporada d'estiu, el 90% dels turistes que s'han allotjat als seus habitatges han estat famílies, i que això els ha permès afrontar "la temporada d'estiu millor que molts dels establiments hotelers del municipi".

"El que ha passat aquest estiu a Lloret de Mar és de ben segur el que ha passat arreu del nostre territori i creiem que és moment d'obrir una reflexió profunda de canvi arreu de Catalunya sobre els habitatges d'ús turístic", destaca l'altre portaveu de la plataforma, Gonçal Pastor, que afegeix que "totes les crítiques per demonitzar el sector aquest estiu s'ha vist que no són certes ja que, per contra, s'ha demostrat que en moments difícils hem estat un sector que ha donat moviment econòmic al nostre municipi".

Promoció turística

La Plataforma d'Habitatges d'Ús Turístic ha reclamat l'aixecament de la prohibició de noves llicències a l'Ajuntament de Lloret de Mar en diferents reunions que han mantingut en les darreres setmanes amb el govern municipal. Aquesta setmana s'han tornat a reunir amb el consistori per buscar recolzament per als habitatges d'ús turístic en la promoció turística del municipi.

En aquest sentit, des de la plataforma apunten que la reunió va ser "molt constructiva" per al sector, i que ha permès tenir més comunicació amb l'àrea de turisme local. "Som professionals que volem fer les coses bé i tenir un turisme de qualitat que vingui a conèixer la nostra població i tots els seus serveis", afirma Gonçal Pastor, que destaca que "hem de tenir el suport del consistori per eradicar els habitatges il·legals, ampliar els percentatges d'habitatges al municipi i promocionar-los millor turísticament".