Les sales de concerts reobren avui a mig gas després de vuit mesos d'aturada excepte la Mirona de Salt

Altres grans espais com Apolo o Razzmatazz tampoc aixecaran la persiana

Les sales de concerts poden tornar a aixecar la persiana aquest dilluns després de vuit mesos de tancament. Convertides en un dels sectors més damnificats de l'arribada de la pandèmia a Catalunya, han hagut d'aguantar la respiració fins dissabte a la nit, quan el Govern va esmenar l'error que les deixava fora del pla de represa.

Tanmateix, gran part d'aquests espais no programaran concerts immediatament i alguns ni tan sols obriran. De fet, es calcula que a menys de la meitat de les 85 sales associades a l'ASACC hi tornarà a sonar la música. Seran, sobretot, a les de petit aforament i sovint autogestionades. Les grans esperaran que l'aforament s'elevi al 70% i hi hagi servei de bar, com és el cas de l'Apolo, Razzmatazz o la Mirona de Salt (Gironès).

El director de l'Apolo, Alberto Guijarro, ha avançat que no preveuen obrir fins que hi hagi servei de bar. "Ja no és rendible obrir amb aforament tan reduït, així que molt menys sense la barra", assegura. D'altra banda, ha explicat que és un servei que no poden deixar de donar als clients. Alhora, ha detallat que en el seu cas necessiten un mínim de deu dies per posar-se en marxa, ja que han de fer tràmits com, per exemple, augmentar de nou la potència elèctrica amb la companyia, entre altres "funcionalitats".

A més, Guijarro ha remarcat que un local com Apolo "no pot programar d'un dia per l'altre", i ha concretat que tenen alguns concerts que encara estaven programats al desembre i, depenent si canvien aquestes condicions d'obrir amb bar o sense, decidiran si els cancel·len, si continuen tancats o si obren.

Per la seva banda, el codirector i gerent de la Sala Razzmatazz, Lluís Torrents, ha avançat que aquest dilluns esperen seure amb el Departament de Cultura "per estudiar aquesta resolució", ja que els resulta tot "molt confús" i no saben si algú pot obrir. "Fins que no sapiguem ben bé què és el que podem fer, no podem prendre cap decisió, però no crec que ningú pugui obrir demà", ha considerat.

Una de les sales més importants de la demarcació de Girona, la Mirona de Salt, tampoc tornarà a l'activitat, per ara. No ho farà, assegura el seu director Quim Marcé ha dit que fins que es pugui obrir el servei de barra i s'acabi el confinament municipal, dues circumstàncies que garantirien la viabilitat econòmica.

La Sala Zero de Tarragona no té previst reobrir el local fins l'any vinent. Veu impossible reprogramar concerts amb les restriccions actuals. El seu responsable, Àngel Lopera, lamenta la reducció de l'aforament, la restricció del servei de barra i que no puguin rebre públic d'altres municipis, molts dels quals, provenen de localitats de l'entorn com Reus o Torredembarra. "És inviable des del punt de vista logístic, les sales de concerts no són com els teatres", ha admès.

La Zero té una capacitat per a 400 persones, però amb la limitació d'aforament han d'habilitar l'espai amb taules i cadires i, per això, les localitats que poden posar a la venda són unes 60. "Només amb això ja es redueix l'aforament brutalment, si a banda, sumen que només pot venir el mercat de Tarragona no és viable obrir", insisteix Lopera. Loperena també ha volgut referir-se a l'error de la publicació al BOE i la posterior rectificació del Govern, que ha qualificat de "molt amateur". "Ens demanem molta professionalitat i responsabilitat a nosaltres i per part seva no sembla molt responsable", ha afegit. L'últim concert de la sala es va celebrar el 7 de març.