Els hostalers de Girona veuen ''minses'' les ajudes de l'Ajuntament

Des del consistori reconeixen que els recursos són "escassos" però l'Estat no els permet endeutar-se

Els 250.000 euros que l'Ajuntament de Girona ha previst com a ajudes a autònoms i microempreses de fins a deu treballadors són "insuficients". Aquesta és la percepció que en té el gremi hostaler, un dels que més negocis acumula i que pot aspirar a aquests diners, conjuntament amb el del comerç.

I és que d'aquest quart de milió d'euros, 75.000 s'han previst per ajudar a autònoms, mentre que la resta aniran a les petites empreses. Això significa que, a grans trets, només uns 75 treballadors per compte propi es podran beneficiar de les ajudes que voregen els 1.000 euros, tot i que a la ciutat n'hi ha més de 1.600.

El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona, Josep Carreras, considera que la quantitat és "molt minsa", especialment si es compara amb altres localitats de la demarcació amb molts menys habitants. En aquest sentit, ha posat d'exemple Palafrugell (Baix Empordà), que ha destinat sis vegades més que la capital de la demarcació amb molta menys població.

"Que ens diguin que per més de 1.600 autònoms i més de 1.000 petites empreses el pressupost és de 250.000 euros ens sembla una quantitat molt petita. Es tracta de la meitat del que costa fer Temps de Flors", assenyala el president dels hostalers de Girona.

A més, Carreras recorda que ja hi ha poblacions que estan repartint "segones línies" d'ajuts directes mentre a Girona encara no s'ha donat la primera. "Aquí anem una mica tard perquè, si tot va bé, es cobrarà el gener o el febrer", remarca.

En aquest sentit, l'hostaler lamenta que els tràmits burocràtics siguin lents, ja que al cap i a la fi, no es percebran els diners fins deu mesos després d'haver començat la pandèmia i les restriccions. Finalment, el sector també lamenta que no s'hagin exclòs o relaxat els impostos municipals, més enllà del de les escombraries.

Dificultats per demanar-ho

A banda de veure insuficient la partida, Carreras també ha carregat per les dificultats que suposa poder demanar l'ajuda, per la quantitat de requisits que s'han de complir. "És molt probable que molts autònoms s'hagin de gastar part dels diners que poden rebre a pagar un gestor que els ajudi. Minsa, tard i amb entrebancs, si parléssim des d'un punt de vista gastronòmic, seria un plat que no ens agradaria tastar", ha conclòs.

L'Ajuntament es defensa

Des de l'Ajuntament de Girona, però, asseguren que posen a disposició els recursos que tenen, si bé admeten que "són escassos". En aquest sentit, la tinenta d'alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha destacat que si el govern de l'Estat els permetés endeutar-se, podrien millorar la dotació. "No tenim prou recursos però intentem donar ajuts a tothom i a tots els sectors. La intenció és poder donar el màxim possible i arribar al màxim de negocis de la ciutat", ha assenyalat la regidora.

Plana recorda que ja han atorgat 45.000 euros al món de l'hostaleria per fer dinamització i 55.000 més al del comerç. També recorda que s'ha tret una línia de subvencions de Girona Actua per fomentar la creació d'ocupació i destaca que faran una campanya de Nadal per donar suport al teixit empresarial de la ciutat. En relació al fet que fins el 2021 no es cobrin les ajudes, Plana assegura que han tret la convocatòria "el més ràpid possible" tot i que ha reconegut que el procés "és llarg".