Els restaurants de pobles petits opinen sobre la desescalada: ''Ens estan deixant morir''

Asseguren que les mesures aprovades no els beneficien per a tornar a aixecar la persiana

Les mesures aprovades pel Govern de la Generalitat per a la reobertura de la restauració no han estat ben rebudes per tothom. Restaurants de pobles petits de la Catalunya Central les consideren "insuficients", ja que, mentre que es mantingui el confinament municipal dels caps de setmana –inicialment en vigor, com a mínim 15 dies més-, no els hi surt a compte apujar la persiana.

"No podem viure només de la gent que viu al poble", diu Isaac Monzó, responsable de Cal Trumfo a La Torre d'Oristà (Osona). "Jo no puc aixecar un ERTO a 15 treballadors en un lloc on viuen cent i poques persones", lamenta la Remei Escolies, del restaurant els Roures de Castellar del Riu (Berguedà).

A Toses, al Ripollès, Can Casanova, un restaurant situat al veïnat de Fornells –on viuen 22 habitants durant l'any- sí que obriran. Ho faran dimecres "pensant sobretot en els treballadors que viatgen per la collada", explica la seva responsable. Malgrat que el confinament continuarà sent municipal i també reivindiquen que s'obrin més les fronteres, engegaran de nou el negoci "per fer alguna cosa" després de més d'un mes tancat.

Situació al límit

Els restauradors reconeixen estar "al límit" i critiquen la gestió que està duent a terme el Govern. A Can Casanova van descartar en el seu moment el menjar per emportar perquè no els sortia a compte i la plantilla torna a estar d'ERTO per poder assumir les despeses fixes de cada mes. A Cal Trumfo, sense infraestructura per a dur al domicili, també ho van aturar en el moment que es va implantar el toc de queda.