La PAH de Girona ha aturat o posposat una cinquantena de desnonaments en un any

La plataforma anuncia "una ofensiva" contra els bancs als que acusen d'haver "estafat" els clients amb l'euríbor

La PAH va néixer a Girona fa just un any. Des de llavors, de forma totalment gratuïta i altruista, ha donat suport a desenes de persones que hi han acudit per intentar trobar una solució a la seva situació. La majoria són persones que havien comprat un pis i que, per un motiu o altre, han hagut de deixar de pagar les quotes de les seves hipoteques. Això els abocava a un desnonament i a mantenir un deute de per vida amb l'entitat bancària.

"Hem aconseguit posposar o aturar més d'una cinquantena de desnonaments", ha afirmat la portaveu, Marta Afuera, que detalla que això ha servit per donar temps a les famílies que havien de marxar de casa seva per trobar una alternativa, pactar algun lloguers social o, fins i tot, arribar a un acord amb el banc i signar una dació en pagament, una fórmula que evita mantenir el deute perquè el banc accepta el pis com a sistema de pagament.

En aquest sentit, Afuera calcula que han aconseguit que se signessin 17 dacions en pagament. Una d'elles, la d'una parella d'Olot a qui avui han dedicat aquest primer aniversari. "No han pogut venir perquè ell està lluitant per la seva vida a l'hospital de la Vall d'Hebron", ha explicat Afuera que ha denunciat la "deshumanització" del sistema financer que pot fer fora de casa seva una família que ha caigut en desgràcia per culpa d'una malaltia molt greu.

Tot i la satisfacció per la feina feta durant aquest any, la PAH ha recordat que els desnonaments no paren. De fet, per al mes d'octubre hi ha dos desnonaments de membres de la plataforma fixats, un és el d'un home amb quatre fills i sense feina i l'altra el d'una parella jove amb un fill de quatre anys. "Seguirem lluitant", ha avançat Afuera.

A més, la PAH ha aprofitat aquest primer aniversari per anunciar un canvi de rumb. Afuera ha explicat que fins ara només es "defensaven" però ara passaran a l'acció i a denunciar que els bancs han "estafat" milions de persones. El primer pas és "l'operació euríbor" i consisteix en que els contractants d'una hipoteca reclamin als bancs que els tornin els diners que els han "estafat" amb el càlcul "fraudulent" d'aquest tipus d'interès.

Afuera ha explicat que no només faran aquesta reclamació, sinó que també demanaran indemnitzacions pel perjudici causat. "Serveix per a persones que paguen, que no o que estan en procés d'execució", ha assegurat. La intenció és "bombardejar" els bancs de sol·licituds i demostrar que s'han comès "il·legalitats".